Zoeken

Denemarken zet Marokkaanse activist Abdelali "Crabman" Achahbi land uit

7 februari 2022 - 21:40 - Wereld

©

Denemarken heeft de asielaanvraag afgewezen van de Marokkaanse activist Abdelali Achahbi, beter bekend als "Crabman". Hij is vooral gekend van zijn politieke satire tegen de Marokkaanse monarchie op YouTube. De autoriteiten van het land hebben hem in kennis gesteld van zijn onmiddellijke uitzetting.

De 35-jarige Achahbi is een opgeleide kunstenaar en programmeur die sinds 2010 in Denemarken woont. Na de Arabische Lente werd Achahbi medeoprichter van een republikeinse beweging, die door in het buitenland wonende Marokkanen werd gepromoot. In die hoedanigheid begon hij met het bekritiseren van de Marokkaanse politiek en haar leiders op zijn Facebook-pagina, die volgens hem door meer dan 120.000 abonnees wordt gevolgd, en op zijn in 2019 opgerichte YouTube-zender, die 30.200 abonnees zou hebben.

Lees ook: Marokko levert hacker uit aan Denemarken

"In Marokko hebben we een absolute monarchie, je mag de Koning niet bekritiseren", zegt hij tegen Noticias de Alava vanuit zijn woonplaats Herning. Hij betreurt de schendingen van de mensenrechten in Marokko, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Crabman beweert bedreigingen te hebben ontvangen van de Marokkaanse autoriteiten. Hij zegt tijdens zijn asielaanvraag te zijn bedreigd door Marokkaanse cyberagenten en het voorwerp te zijn geweest van een lastercampagne door Hani Abu Zaid, die volgens hem dicht bij het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat. Deze zou hem ervan beschuldigd hebben homoseksueel te zijn, een daad die in Marokko strafbaar is. Hij wijst er ook op dat op satire over de monarch een gevangenisstraf staat.

Lees ook: Marokkaanse activist Noureddine Aouaj tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld

Ondanks al deze bewijzen hebben de Deense immigratieautoriteiten zijn asielaanvraag twee maanden geleden afgewezen. Ze rechtvaardigen de afwijzing door het feit dat Achahbi Marokko zonder problemen heeft verlaten, dat zijn asielaanvraag dateert van 2020 en dat zijn "activiteiten" op sociale netwerken niet zo bedreigend zijn dat hij een gevangenisstraf zou riskeren als hij naar zijn land zou terugkeren. Het zijn allemaal "veronderstellingen", oordeelden de Deense autoriteiten. "Ik voel me in de steek gelaten. Ik ben goed geïntegreerd in de Deense samenleving, ik geloof in haar waarden. Ik ben geen moslim, ik heb geen waarden gemeen met de Marokkaanse staat," zegt Achahbi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team