Zoeken

Spaanse justitie onderzoekt nepnieuws over van moord beschuldigde Marokkanen

24 februari 2023 - 12:00 - Wereld

©

Het parket in het Spaanse Cartagena heeft een gerechtelijk onderzoek geopend om de oorsprong vast te stellen van valse informatie die op het internet werd verspreid tegen Marokkaanse supporters. De inhoud suggereerde betrokkenheid bij een moord op een Spaanse burger op de dag van de wedstrijd tussen Marokko en Spanje op het WK in Qatar.

Op 6 december werden speciale veiligheidsmaatregelen getroffen in de hele regio Murcia, waar volgens gegevens van januari 2022 van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) zo’n 92.299 Marokkanen wonen. Na de overwinning van hun team gingen veel Marokkaanse fans de straat op om het te vieren, waarna er grote onrust in de regio ontstond, schrijft La Provincia de Murcia.

Lees ook: Wilders op vingers getikt na bewerken video Marokkaanse fans

Een internetgebruiker publiceerde op die dag een blogpost met de kop "Marokkaanse fans doden een Spaanse supporter in Cartagena". Het vermeende slachtoffer, José Luis P.N., liep "met een Spaanse vlag in de buurt van het Plaza Bastarreche, toen een groep Marokkaanse supporters op hem afkwam en hem doodstak", aldus de tekst. José Luis werd omschreven als een familieman en winkelmanager in Cartagena.

De Vereniging van Marokkaanse Werknemers en Immigranten (ATIM) diende een klacht in bij het Parket. "De genoemde feiten hebben nooit plaatsgevonden en zijn gecreëerd met als bedoeling haat en discriminatie aan te wakkeren tegen de Marokkaanse gemeenschap, de grootste buitenlandse gemeenschap in de regio Murcia, op de dag dat het Spaanse nationale voetbalelftal tegen het Marokkaanse elftal in het wereldkampioenschap voetbal speelde", aldus ATIM.

Lees ook: Confrontaties in Beiroet na wedstrijd Marokko-Portugal

Het parket ging uit van een haatmisdrijf en vroeg de politie van Cartagena om de identiteit van de persoon die het fake nieuws publiceerde, alsook van alle andere profielen die het op sociale media hadden gedeeld, binnen maximaal een maand te achterhalen. "We werken aan het elimineren van haatzaaiende uitspraken tegen migranten en vechten tegen deze geruchten die de cohabitatie in onze samenleving schaden", zegt Sabah Yacoubi, voorzitter van ATIM in Murcia en vice-voorzitter van ATIM Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team