Zoeken

Betrekkingen Saoedi-Arabië en Algerije verslechteren door Marokko

20 augustus 2022 - 09:00 - Wereld

©

De betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Algerije zijn verslechterd door de houding van Algerije ten aanzien van Koning Mohammed VI en Marokko.

Saoedi-Arabië probeert de crisis tussen Marokko en Algerije op te lossen, maar Algiers blijft bij zijn standpunt. Hoewel koning Mohammed VI zijn hand heeft uitgestoken, is de oosterbuur niet bereid tot een verzoening met Rabat. Deze situatie irriteert Riyad, dat zich kennelijk distantieert van Algerije.

Lees ook: Koning Mohammed VI reikt opnieuw de hand aan Algerije

Het bezoek van de Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salmane aan Algiers werd eind juli onverwachts afgelast. Volgens Maghreb Intelligence "baarde de weigering van het Algerijnse regime om de betrekkingen met Rabat te normaliseren en de openlijke minachting voor de Saoedische voorstellen Mohamed Bin Salmane grote zorgen." Als gevolg daarvan zou hij persoonlijk het besluit hebben genomen om Algiers te boycotten.


Lees ook: Uitgestoken hand Mohammed VI door Algerijns leger aanvaard?

Bronnen dicht bij de Saoedische ambassade in Algiers hebben verklaard dat het voornemen van het Algerijnse regime om Koning Mohammed VI niet uit te nodigen voor de komende top van de Arabische Liga, die op 1 en 2 november in Algiers zal plaatsvinden, Mohamed Bin Salmane ertoe heeft gebracht te overwegen de bijeenkomst te boycotten. Het is mogelijk dat de Saoedische prins slechts een kleine vertegenwoordiger stuurt. Op deze wijze wil hij zijn verontwaardiging jegens Algiers tot uitdrukking brengen en de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Marokko benadrukken. Enkel de Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken, Nasser Bourita, is door Algiers voor de top uitgenodigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team