Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van poging om top Arabische Liga te saboteren

30 oktober 2022 - 20:00 - Wereld

©

Algerije, gastheer van de Arabische top die gepland staat op 1 en 2 november, heeft vrijdag geruchten over een mogelijke aanwezigheid van Polisario-leider Brahim Ghali ontkend. Het land beschuldigt Marokko van een poging om het evenement te saboteren.

Volgens geruchten zou Brahim Ghali, de "president van de Arabische Democratische Republiek Sahara", aanwezig zijn op de top. Deze informatie werd vrijdag "categorisch ontkend" door Algerije. Het land hekelt een poging van Marokko om de bijeenkomst te "schaden", meldt TSA Algerije.

Lees ook: Algerije bevestigt aanwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

"We zijn gewend aan dit soort informatie van Marokkaanse media. Dit zijn kwaadaardige en misleidende beschuldigingen. Het is een vreemd en verbazend bericht omdat de Westelijke Sahara geen lid is van de Arabische Liga. De president van de Saharaanse Republiek is niet betrokken bij deze top", zei Nadir Larbaoui, vertegenwoordiger van Algerije bij de Verenigde Naties, aan de pers.

Volgens de diplomaat hebben de "valse beschuldigingen" en "laster" geen ander doel dan het "parasiteren" en "proberen schade te berokkenen" aan de Arabische top in Algiers. Hij zegt dat de bijeenkomst van de Arabische Liga zeer succesvol lijkt te worden, gezien alle voorbereidende vergaderingen op het niveau van de permanente afgevaardigden en de Economische en Sociale Raad.

Lees ook: Marokko-Algerije: einde diplomatieke crisis in zicht?

Koning Mohammed VI zal naar verwachting aanwezig zijn op de topbijeenkomst, maar zijn aanwezigheid is echter niet bevestigd door officiële bronnen in het koninkrijk of in Algerije. De twee landen onderhouden sinds eind augustus 2021 geen diplomatieke betrekkingen meer.

Bladna.nl