Zoeken

Arabische intellectuelen roepen Marokko en Algerije op om vrede te sluiten

8 januari 2021 - 19:20 - Wereld

©

Algerije en Marokko zouden een einde moeten maken aan de onderlinge escalerende spanningen en een nieuw hoofdstuk moeten openen in hun betrekkingen. Om bij te dragen aan een Unie van de Arabische Maghreb, riepen ongeveer 100 intellectuelen uit de Arabische wereld de twee landen op om samen te werken en hun meningsverschillen op te lossen.

Op initiatief van de Libanese onderzoeker Faissal Jelloul en de voormalige Tunesische minister Fathi Belhaj, tekenden bijna 100 onderzoekers uit de Arabische wereld een petitie, waarin ze oproepen tot de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee rivaliserende buurlanden. Dat zou een positieve impact hebben op de bevolking van de hele regio.

Marokko en Algerije moeten de handen ineenslaan om een ​​einde te maken aan het eindeloze conflict dat de regio in een geopolitieke crisis stort en waar grote buitenlandse mogendheden van profiteren. "Een buitenlandse interventie zou de deur openzetten voor buitenlandse mogendheden om hun invloed en kracht te versterken, terwijl ze tegelijkertijd hun belangen behartigen ten koste van de Noord-Afrikaanse bevolking", staat er in de petitie.

Beide naties werden opgeroepen om realistische scenario’s te zoeken buiten de media om, waarbij ze de frustraties uit het verleden moeten laten vallen om oplossingen te vinden voor hun conflict. Er zijn nog steeds verschillende problematieken in de Maghreb die de prioriteit verdienen van de leiders van de twee landen. Het manifest gaat ook verder in op de Palestijnse kwestie en dringt er bij de twee lidstaten op aan om "een eredocument te publiceren dat verklaart dat de Palestijnse wet onkreukbaar is en niet zal worden losgelaten of aangetast".

"Stabiliteit in de regio van de Grote Maghreb is afhankelijk van de oplossing van het Marokkaans-Algerijnse conflict. Onmiddellijke maatregelen zijn daarom nodig om het vertrouwen tussen de twee landen te herstellen", concludeert het document.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team