Zoeken

Europa bedankt koning Mohammed VI voor rol in Libisch vredesoverleg

13 februari 2021 - 13:20 - Wereld

©

De Europese Unie is zeer te spreken over de bijdrage die Marokko heeft geleverd aan de diplomatieke successen die er zijn geboekt in Libië. Andrea Cozzolino, de voorzitter van de Europese delegatie voor de betrekkingen met de Maghreb-landen en de Arabische Maghreb-Unie, heeft Marokko en in het bijzonder Koning Mohammed VI bedankt voor de belangrijke bijdrage aan de oplossing van het interne conflict in Libië.

"Wij, als Europese Unie, steunen dit proces waarin we nu de geest van Skhirat (de Marokkaanse kustplaats waar de Libische Politieke overeenkomst is getekend, red.) vinden. Ik betuig in het bijzonder onze oprechte dank aan Koning Mohammed VI," verklaarde Andrea Cozzolino tijdens een interview met Al Jazeera.

De krant Al Ahdath Al Maghribia meldt dat de oplossing voor de crisis in Libië in Marokko tot stand is gekomen. Het koninkrijk heeft zich als een neutrale partij opgesteld tijdens de gesprekken die er zijn gevoerd tussen de Libische partners, de delegaties van de Libische Hoge Raad van State en het parlement van Tobruk.

Na eerdere pogingen die in verschillende Afrikaanse landen zijn ondernomen om een akkoord te sluiten tussen de Libische partijen, is de diplomatieke aanpak uiteindelijk cruciaal geweest voor de totstandkoming van een akkoord. "Voor ons is Libië niet alleen een diplomatieke kwestie. Onze stabiliteit en veiligheid zijn afhankelijk van de situatie in Libië", verklaarde de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad in juli 2020.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team