Zoeken

Turkije reageert op normalisering betrekkingen Marokko Israël

13 februari 2021 - 16:40 - Wereld

©

De ratificatie van de Abraham-Akkoorden door sommige Arabische landen is een monumentale fout die de stabiliteit in de regio bedreigt. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken ondersteunen de verdragen, die de vier staten ondertekenden, niets anders dan "bezetting en apartheid".

In een verklaring aan de Koeweitse krant Al Anbaa, zegt minister Mouloud Chaouch Oglu van Buitenlandse Zaken dat "de normalisering-overeenkomsten met Israël, de toekomstperspectieven van de regio ondermijnen en ingaan tegen internationale verdragen en het Arabische initiatief voor de vrede".

Dat is voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken "een fout op de lange termijn", waarop Turkije al tijdens eerdere overeenkomsten op heeft gewezen. "Voor de Israëli’s betekenen de overeenkomsten een steun voor hun bezetting van de Palestijnse gebieden", zei hij. Hij benadrukte dat "het nauwelijks toeval is dat de gruweldaden gepleegd door de bezetter de afgelopen maanden zijn toegenomen".

Chaouch Oglu betreurt het dat de normalisering van de betrekkingen met Israël ten koste gaat van de Palestijnse zaak. "Nu meent Israël dat ze de aanvallen op burgers en de annexatie van de Palestijnse gebieden, ongestraft verder kunnen zetten."

Marokko besloot eind vorig jaar zijn betrekkingen met Israël te normaliseren. Dat gebeurde in ruil voor de erkenning van de Sahara als Marokkaans grondgebied door de Verenigde Staten. Het koninkrijk weigerde echter de Abraham-Akkoorden te ondertekenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team