Zoeken

Gaat Algerije zich terugtrekken uit de Arabische Liga?

20 november 2020 - 13:40 - Wereld

©

Algerije zou overwegen om zich terug te trekken uit de Arabische Liga vanwege de diplomatieke betrekkingen met bepaalde lidstaten. Ze misten de steun van de Arabische landen na de militaire interventie van Marokko in Guerguerate tegen hun beschermeling Polisario.

De militaire operatie van de Royal Armed Forces (FAR) verraste Algerije. Maar het feit dat de Arabische landen het land de rug toekeerden door hun steun aan Marokko te betuigen was nog verrassender voor Algerije. Volgens Algerijnse bronnen zou dit kunnen leiden tot het vertrek van het land uit de Arabische Liga, die "nooit van groot nut is geweest voor Algerije", bericht Liberté Algérie.

Algerijnse columnisten geven sterk af op de Arabische landen en roepen op tot een "breuk" met de Arabische wereld. Ze hekelen een "vijandelijke positie van de Golfmonarchieën". Bovendien bestempelen ze de landen als zijnde een "regionaal blok met onhoudbare geostrategische keuzes".

Naast de Sahara-kwestie wordt aangenomen dat de Libische kwestie ook een reden is voor de waarschijnlijke terugtrekking van Algerije uit de Arabische Liga. In dit geval zouden Egypte, Tunesië en Marokko het land verdrongen hebben. "Wat kan je verwachten van een land waar het presidentschap al tien jaar onvervuld is en waar machtige bendes al meer dan drie jaar een interne oorlog voeren met zuiveringen?", verklaarde de voormalig Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika een tijdje terug.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team