16 augustus 2022 - 10:20 - Wereld
In het ontwerp voor de militaire begroting voor het jaar 2023 van het Amerikaanse Congres, is de financiering opgenomen van een luchtverdedigingssysteem in de MENA-landen. De hulp zou bestemd zijn voor de Arabische landen, waaronder Marokko, die hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd in het kader van de Abraham-akkoorden.
"De middelen die in dit kader worden toegewezen, met inbegrip van de middelen voor bijstand aan Egypte, Jordanië, Bahrein, Sudan, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en alle andere lidstaten van de Samenwerkingsraad van de Golf die de minister van Buitenlandse Zaken passend acht, moeten deels worden ingezet om de multilaterale defensiesamenwerking met Israël te versterken, geïntegreerde luchtverdedigingssystemen tussen deze landen en Israël op te zetten en om raketaanvallen en drone-systemen van Iran en zijn proxies tegen te gaan," aldus het voorstel voor de militaire begroting voor het begrotingsjaar 2023.
Lees ook: Spanje verkocht voor 15 miljoen euro militair materieel aan Marokko in 2021
Marokko is één van de potentiële begunstigden van de Amerikaanse steun, die op 6 miljard dollar wordt geraamd. Het koninkrijk loopt namelijk het risico van een gewapend conflict met het Polisario-front, dat de steun heeft van Iran. Volgens Marokkaanse media zou het koninkrijk bij de ontwikkeling van de luchtverdedigingssystemen benadeeld worden, gezien zijn geografische ligging ten opzichte van de andere landen die Amerikaanse steun ontvangen, aldus Atalayar.
Met de steun van de Amerikaanse regering zou Marokko een militaire supermacht kunnen worden in de regio en Algerije op die manier beter het hoofd kunnen bieden. Volgens een goed ingelichte bron zou de militaire basis, die ongeveer 30 km ten oosten van de stad Kenitra wordt opgezet, de Patriot-raketsystemen kunnen huisvesten. Het Amerikaanse Congres heeft eindelijk de verkoop van dit systeem aan Marokko goedgekeurd. Het koninkrijk heeft begin 2022 ook een overeenkomst gesloten met Israël voor de aankoop van de Barak 8-systemen. Dit alles zou de Marokkaanse luchtverdediging, die momenteel bestaat uit de Sky Dragon 50 en de FD-2000B, twee systemen van Chinese makelij, aanzienlijk moeten versterken.
Lees ook: Marokko ontving in 2021 verschillende raketten en tanks
Volgens Spaanse veiligheids- en defensiedeskundigen is Algerije de voornaamste reden voor de herbewapening van Marokko. De crisis tussen de twee landen is vorig jaar verergerd. Algerije heeft in augustus 2021 de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken en in oktober de Maghreb-Europa Gaspijpleiding gesloten, die door het koninkrijk loopt. De Sahara-kwestie, die de twee landen verdeeld, werd verergerd door de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël. In de afgelopen weken zijn aan beide zijden pogingen geconstateerd om de spanningen te verminderen.
Casablanca moderniseert straatnamen en huisnummers
Nieuwe snelweg Rabat-Casablanca krijgt boost
Brandstof in Marokko: trends voor december
Voetbal: Marokko "voorbeeld voor Egypte"
Nieuwe trend in Marrakech zorgt voor verdeeldheid
Taxi’s in Marokko: einde van de chaos?
Vlucht Casablanca-Brussel maakt onverwachte tussenlanding om technici af te zetten
Nederlanders opgepakt voor aanslag op woning Marokkaan in België
Aziza, geslagen en beledigd omdat ze een hoofddoek draagt
Ismaïl Snabi, absurde gijzeling door Algerije
Coldcase: Marokkaan gearresteerd in Frankrijk onopgeloste moorden
Grensconflict met Marokko taboe in Algerije
Algerijnse krant waarschuwt voor oorlog Marokko-Algerije
Veiligheid: België rekent op Marokko