Zoeken

Blinken organiseert ontmoeting tussen Israël en Arabische landen waaronder Marokko

15 september 2021 - 16:20 - Marokko

©

Antony Blinken, Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, organiseert op vrijdag 17 september een virtuele ontmoeting met de ministers van Buitenlandse zaken van Israël, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

De virtuele meeting wordt gehouden ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Abraham-akkoorden die tot de normalisatie van de betrekkingen van de drie Arabische landen met Israël leidden.

Lees ook: Opening Marokkaanse ambassade in Israël krijgt vorm

Volgens een woordvoerder van Blinken, zal de Amerikaanse staatssecretaris gesprekken hebben met de ministers van Buitenlandse zaken van de vier landen "om de eerste verjaardag van de ondertekening van de Abraham akkoorden te herdenken en de mogelijkheden te bespreken om de betrekkingen te versterken en een meer welvarende regio op te bouwen".

Enkel de baas van de Soedanese diplomatie, land dat ook zijn diplomatieke betrekkingen met Israël heeft genormaliseerd, werd niet uitgenodigd door Blinken.

Lees ook: Normalisatie Marokko-Israël was "vanzelfsprekend"

Onder het bewind van Donald Trump, voormalig president van de Verenigde Staten, hadden de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hun betrekkingen met Israël op 15 september 2020 genormaliseerd. Soedan en Marokko deden enkele weken later hetzelfde. Marokko herstelde zijn betrekkingen met Tel Aviv op 10 december 2020, in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team