Zoeken

Zal Amerikaans abortus-besluit gevolgen hebben voor Marokko?

20 juli 2022 - 12:20 - Marokko

©

Op 24 juni herriep het Amerikaanse Hooggerechtshof het besluit "Roe v Wade", dat bijna een halve eeuw lang het recht op abortus voor Amerikaanse vrouwen heeft gewaarborgd. Kan dit besluit gevolgen hebben voor Marokko?

Chafik Chraibi, voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor de bestrijding van illegale abortus (AMLAC), antwoordt bevestigend op deze vraag. De Marokkaanse regering heeft in 2016 een wetsvoorstel ingediend om de wet die de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap (abortus) verbiedt en strafbaar stelt, te versoepelen. Maar dat wetsvoorstel is inmiddels vastgelopen. Het project zou vooruitgang kunnen boeken onder de regering van premier Aziz Akhannouch. Het onderwerp stond ook centraal tijdens een audiëntie die Abdellatif Ouahbi, minister van Justitie, onlangs verleende aan de voorzitter van AMLAC, waarbij deze laatste de herziening van artikel 453 van het wetboek van strafrecht voorstelde, aldus La Vie éco. Het artikel houdt enkel rekening met de lichamelijke gezondheid van de vrouw en het kind.

Lees ook: Arts leidde illegaal abortusnetwerk in Meknes

"We vinden dat Marokko zich moet aansluiten bij de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie, die het lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn omvat," aldus Dr. Chafik Chraibi. Het voorstel zou de instemming van minister Abdellatif Ouahbi hebben gekregen. "De minister heeft ons tijdens onze laatste vergadering meegedeeld dat de verruiming van de voorwaarden voor legalisering van abortus wordt overwogen", aldus de voorzitter van AMLAC.

Lees ook: Fez: gynaecoloog riskeert gevangenisstraf voor abortus

In Marokko staat er op abortus een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar. Alleen vrouwen van wie leven in gevaar is mogen een abortus ondergaan. Volgens AMLAC worden er dagelijks tussen 600 en 800 illegale abortussen uitgevoerd in het koninkrijk. Sommige daarvan worden verricht door kruidendokters voor 300 dirham, terwijl andere doorgaan in klinieken en gynaecologische praktijken voor 4000 tot 10.000 dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team