Zoeken

Dood Marokkaans meisje (15) doet debat over abortus heropleven

15 september 2022 - 10:00 - Marokko

©

Vrouwenrechtenorganisaties hebben dinsdag opgeroepen tot het decriminaliseren van abortus in Marokko. De aanleiding is de dood van een 15-jarig meisje, na een clandestiene abortus.

Het meisje overleed afgelopen woensdag aan de gevolgen van een clandestiene abortus in Boumia, een stad in de provincie Midelt. Ze liet de abortus uitvoeren in het huis van haar vriend, door een verpleegster van het ziekenhuis van Midelt en een zorgmedewerker van het ziekenhuis in Azrou, meldt het dagblad Al Akhbar.

Lees ook: Zal Amerikaans abortus-besluit gevolgen hebben voor Marokko?

In een verklaring betreurt het "Spring of Dignity"-collectief, dat 25 feministische verenigingen verenigt, de dood van het tienermeisje. Ze roepen op tot een wettelijke hervorming om abortus uit het strafrecht te halen en zo te voorkomen dat vrouwen en meisjes hun toevlucht nemen tot onveilige clandestiene abortussen, "ongeacht de omstandigheden waarin de zwangerschap is ontstaan".

Lees ook: Marokko: vrouw dood na gedwongen abortus in bordeel

Het collectief eist een "radicale en volledige wijziging van het strafrecht in overeenstemming met de grondwet en internationale verdragen". Ze willen dat abortus toegestaan wordt wanneer de zwangerschap "een gevaar vormt voor de lichamelijke, psychische, geestelijke of sociale gezondheid" van de moeder en vragen ook een "plan om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en seksuele voorlichting voor meisjes en vrouwen te organiseren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team