Zoeken

Spanje keurt kaart Marokko met Sahara goed

11 april 2022 - 19:00 - Wereld

©

Spanje heeft na de wijziging van zijn standpunt over de Sahara-kwestie, nu ook de volledige kaart van Marokko met de zuidelijke provincies overgenomen.

De website van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Marokko, een kaart van het koninkrijk gepubliceerd met inbegrip van de Sahara. Tijdens zijn bezoek heeft de regeringsleider een ontmoetingen gehad met Koning Mohammed VI en leden van de Marokkaanse regering. De gastheer benadrukte dat Spanje en Marokko buurlanden en vriendschappelijke partners zijn, hetgeen het strategische karakter van hun bilaterale betrekkingen verklaart.

Madrid en Rabat zijn het eens geworden over "een duidelijke routekaart die het mogelijk maakt om kwesties van belang op een gecoördineerde manier aan te pakken, in een geest van samenwerking en goed nabuurschap, zonder unilaterale acties. Wij beginnen deze nieuwe fase in de betrekkingen tussen Spanje en Marokko met hoop en verantwoordelijkheid, omdat de relatie concreet zal bijdragen tot het waarborgen van de belangen, de stabiliteit en de integriteit van onze beide landen," aldus de Spaanse premier

Het bezoek van de voorzitter van de Spaanse regering maakt deel uit van de dynamiek van verzoening tussen Madrid en Rabat. Op 18 maart gaf Spanje zijn steun aan het Marokkaanse autonomieplan, dat het nu beschouwt als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het geschil over de Sahara". Een gebaar waar Marokko lang om heeft gevraagd en waarmee een einde is gekomen aan een diplomatieke crisis die bijna een jaar heeft geduurd.

Bladna.nl