Zoeken

Moskeevrijwilligers uitgescholden tijdens test voor gebedsoproep

12 april 2021 - 10:40 - Wereld

©

Toen de Yunus Emre Moskee op donderdag in Alblasserdam een geluidstest uitvoerde, liepen de emoties in de wijk hoog op. De vrijwilligers van de moskee werden daarbij uitgescholden.

De Yunus Emre moskee hield vandaag voor het eerst sinds haar opening in 1993, een oproep tot gebed (adhan) die ook te horen was op de openbare weg. De geluidstest ontlokte meteen een heftige discussie op straat. Die was zo luid dat die de adhan overstemde. Daarbij werden enkele Alblasserdammers zo boos op moskeebezoekers dat zij racistische scheldwoorden gebruikten om hun punt te maken.

De woordvoerder van de moskee, Tazli Kafa, probeert de betekenis van de adhan voor de moskeebezoekers te omschrijven. "We hebben het altijd als een gemis ervaren dat we de adhan niet konden laten horen. Het is een oproep tot het enige gebed dat we niet thuis kunnen bidden, omdat je het gezamenlijk moet doen. We zijn inmiddels met duizend mensen in Alblasserdam, één van de grootste geloofsgemeenschappen in het dorp. Onze ouders durfden er niet van te dromen dat het ooit zou kunnen".

Maar dat is voor veel buurtbewoners niet vanzelfsprekend. Het geluid van religieuze muziek van derwisjen klonk meer dan 10 minuten lang uit twee luidsprekers en deed veel buurtbewoners reageren. De ene vindt het veel te luid en de ander klaagt over het tijdstip. Gemeenteraadslid Wim van Krimpe zag op de decibel-app dat het geluid de 80 decibel aantikte op 10 meter van de luidspreker. "Maar ik heb geen idee hoe nauwkeurig die app is," zegt hij in het AD.

Veel buurtbewoners geven ook toe dat de geluidstest enkel een aanleiding is om hun brede ongenoegen over de moskee uit te kunnen spreken. Doorn in het oog is vooral de dagelijkse overlast van jongeren rond de moskee. Volgens hen vallen die op zomerse avonden soms ook vrouwen aan. Maar moskeevoorzitter Orhan Yilmaz zegt dat hij niets met die klacht kan doen. "Ik weet niet wie die jongens zijn, maar ze staan gewoon op straat. De moskee is dan dicht en trouwens, ik slaap ’s nachts. We hebben de luidsprekers expres aan de zijkanten van de moskee geplaatst, zodat ze niet gericht zijn op de flat tegenover ons. Die staat wel heel dichtbij."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team