Zoeken

Vastende collega wordt steeds meer bewonderd in Nederland

18 april 2021 - 16:40 - Wereld

©

De Ramadan is van start gegaan en dat betekent een hele uitdaging voor moslims. Ook tijdens het werk kunnen vastende collega’s tegen bepaalde zaken aanlopen. Zijn bepaalde aanpassingen mogelijk en kunnen niet-vastende collega daarbij helpen?

Bedrijfsarts en tevens ervaringsdeskundige Ufuk Demirtas, legt uit dat het merendeel van de moslims deelneemt aan de Ramadan. "Moslims staan tijdens zo’n vastenperiode vroeg op, nog vóór de zonsopgang, om vocht tot zich te nemen en een voedzame maaltijd te eten. Meestal iets met koolhydraten, denk aan boterhammen. Met name in het begin is het echt even wennen. Je kan hongergevoelens en vermoeidheid ervaren. Bovendien is je suikerspiegel in het begin in de war. Kenmerkend voor de eerste periode is hoofdpijn." Ook kan je lichte concentratieproblemen of een gebrek aan energie hebben, maar collega’s gaan daar meestal goed mee om. "In de bouw, waar nog weleens sprake is van ’haantjesgedrag’, worden weleens geintjes gemaakt. Zoals: Ali, dit lukt jou toch helemaal niet jongen! Mijn ervaring is dat mensen steeds vaker bewondering hebben voor vastende collega’s", zegt Demirtas tegen Nu.nl.

Ook vakbond CNV merkt dat bedrijven steeds vaker rekening houden met de Ramadan. "Er wordt door werknemers steeds minder melding gedaan van werkgevers die niet mee willen werken," zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV. "Wij krijgen jaarlijks signalen binnen van werknemers, maar vergeleken met tien jaar geleden zijn dat er veel minder. Tien jaar geleden was de Ramadan voor veel werkgevers nog een vreemd concept, maar we merken dat werkgevers nu steeds vaker uit zichzelf rekening houden met de vastenperiode en de invloed op de gesteldheid. Wel vinden mensen die zich houden aan de Ramadan het soms nog wel lastig om te vertellen dat ze meedoen."

Om misverstanden te vermijden adviseren zowel vakbonden als bedrijfsarts Demirtas werkenden om er iets over te zeggen aan hun collega’s. Fortuin: "Zeker als er veel in groepsverband wordt gewerkt is het handig om voor jezelf in kaart te brengen: wie doet er mee en wie niet? Dan weet je als collega ook meteen waarom iemand wel of niet meeluncht." Demirtas: "De Ramadan is bovenal een betekenisvolle periode. Mensen willen zich bewust worden van alles wat ze hebben, en verbondenheid voelen met arme, hongerige mensen overal ter wereld. Dat zorgt vaak juist voor motivatie, ook op het werk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team