Zoeken

Nederland: CMO vindt latere avondklok niet nodig voor Ramadan

24 maart 2021 - 14:40 - Wereld

©

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb verklaarde begin deze week dat het voor heel veel moslims ingewikkeld zal worden om zich aan de avondklok te houden wanneer de Ramadan begint. Maar het Contactorgaan Moslim en Overheid (CMO), zegt echter dat de avondklok geen probleem vormt voor de Ramadan, ook niet als de avondklok om 22.00 uur ingaat.

Het CMO praat met minister Grapperhaus voor Justitie en Veiligheid en met de eigen achterban van islamitische organisaties en moskeekoepels over de organisatie van de heilige maand. "Tijdens de ramadan, die naar verwachting van 13 april tot 12 mei plaatsvindt, staat naastenliefde op de eerste plaats", zegt Azzedine Karrat, imam in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De gezamenlijke verbreking van de vasten met de iftar-maaltijd en het samen bidden zal dit jaar natuurlijk wel gemist worden, maar hij verwacht juist dat mensen de regels beter zullen volgen. "Omdat het in het voordeel is van je ouders en van de samenleving, is het makkelijker om je eraan te houden", zegt hij aan NOS.

CMO-voorzitter Muhsin Köktas wil het idee dat moslims het moeilijk vinden om zich aan de coronamaatregelen te houden graag rechtzetten. "In moskeeën gelden al heel strikte maatregelen, daar wordt door de besturen streng op toegezien. Mensen nemen hun eigen kleedje mee, er is ontsmettingsmiddel en er wordt afstand gehouden. Bovendien komen er, behalve op vrijdag, zelden meer dan dertig mensen naar een dienst." Vandaag werd bekendgemaakt dat de avondklok naar 22.00 uur wordt verzet, maar dat is volgens Köktas niet nodig. "Het avondgebed, Tarawih, begint rond die tijd. Dat zullen de mensen dus gewoon thuis moeten doen, net als vorig jaar."

Sommige moskeeën wilden hun bezoekers tot de ochtend in hun gebedshuis houden, maar ook dat vindt CMO niet verantwoord. "Het risico op besmettingen is veel te groot. We willen de Ramadan overleven zonder coronabesmettingen. Na vanavond weten we wat onze beweegruimte is. Belangrijkste is dat we onze mensen beschermen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team