Zoeken

’Allah Akbar’: Franse journaliste uitgelachen vanwege voornaam

24 april 2023 - 18:00 - Wereld

©

Tijdens haar deelname aan de podcast genaamd Small Talk, geproduceerd door Konbini, onthulde de Franse journalist Léa Salamé haar echte voornaam.

Tot donderdag 20 april was de echte voornaam van Léa Salamé niet bekend bij het grote publiek. Terugkijkend op haar jeugd onthulde de journaliste haar Libanese roots én voornaam. "Mijn eerste voornaam is een Libanese voornaam, omdat ik in Beiroet ben geboren en op vijfjarige leeftijd naar Frankrijk ben gekomen vanwege de burgeroorlog in Libanon. Dus ik heet oorspronkelijk Hala," vertelde ze.

Lees ook: Marokko: gepeste jongen mag van rechter voornaam wijzigen

Maar in Frankrijk was de uitspraak van haar naam met de Franse stille "h", een "lijden" voor de kleine Hala, die het slachtoffer was van spot. "Ze zeiden tegen me ’Allah Akbar, je ouders hebben je God genoemd’. Dat deed me veel pijn. Hala betekent eigenlijk ’welkom’ in het Libanees en is een veel voorkomende voornaam", legt de presentatrice van de ochtendshow van France Inter uit.

Lees ook: Moslima in VS vindt "Daesh" in plaats van voornaam op Starbucks beker

De beledigende en spottende reacties dreven haar ertoe om rond haar 13e of 14e van naam te veranderen. "Ik vroeg mijn moeder om Léa Hala op school in te schrijven en niet andersom. Het kostte me tijd om mijn verschil te accepteren dat mijn kracht zou worden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team