Zoeken

Marokkanen vrij om voornaam kinderen te kiezen, onder bepaalde voorwaarden

15 juli 2023 - 20:10 - Marokko

©

Ambtenaren van de burgerlijke stand in Marokko zijn nu verplicht om de door ouders gekozen voornamen te accepteren, ook al zijn deze in strijd met de wet, in tegenstelling tot eerdere praktijken, volgens een recent gepubliceerd decreet.

Als de ambtenaar het niet eens is met de voornaam, moet hij deze accepteren en de zaak vervolgens voorleggen aan een commissie die een besluit tot acceptatie of afwijzing zal nemen, met een toelichting.

Lees ook: Marokko: gepeste jongen mag van rechter voornaam wijzigen

De ambtenaar van de burgerlijke stand wordt vervolgens via een digitaal systeem op de hoogte gebracht van de beslissing van de commissie. Hij moet dan de persoon die de voornaam heeft opgegeven, op de hoogte brengen van de beslissing. Deze hervorming past in een context van een regelmatig publiek debat over de keuze van voornamen, met name Amazigh, volgens TelQuel.

Lees ook: Amazigh voornaam geweigerd in Casablanca

De wetgeving bepaalt nog steeds dat de gekozen voornaam niet in strijd mag zijn met de moraal of de openbare orde, niet belachelijk mag zijn of de naam van een stad, dorp of stam mag zijn. Een kind mag ook niet meer dan twee voornamen hebben. Er wordt verder aangegeven dat de gekozen voornaam voor de achternaam komt bij registratie bij de burgerlijke stand en niet mag worden gevolgd door een titel of kwaliteit, zoals Moulay, Sidi, Lalla, of een nummer of cijfer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team