Zoeken

Onthullingen over aanvalspoging neonazi’s tegen Marokkaanse supporters

7 mei 2023 - 11:00 - Wereld

©

In december vorig jaar werden neonazimilitanten door de politie in Frankrijk gearresteerd toen ze op het punt stonden Marokkaanse supporters aan te vallen na de wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk in de halve finale van het WK.

In een artikel getiteld "Frankrijk-Marokko: de nacht van de fascisten en de angst", maakt journaliste Alexandra Schwartzbrod van de Franse krant Libération onthullingen over een gewelddadige groep die op 14 december, de avond van de halve finale van het WK, net voor een aanval werd gearresteerd. "De documenten die we hier onthullen zijn angstaanjagend. Ze vertellen ons wie de neonazi’s zijn die het op 14 december op de Marokkaanse supporters gemunt hadden na de halve finale van de Wereldbeker tussen Frankrijk en Marokko. Hoe ze zich voorbereidden en organiseerden, uitgerust met knuppels en boksbeugels", schrijft ze. De journaliste stelt dat "we onder ogen moeten zien dat in 2023 groepjes echte fascisten, waaronder sommigen die nog steeds in de cultus van Hitler leven, over het hele Franse grondgebied verspreid zijn".

Lees ook: Neonazi plande aanslag op moskee in Frankrijk

"Ze zijn niet talrijk, maar hun dynamiek is in een opstijgende fase", bevestigen de Franse inlichtingendiensten die dagelijks een enorme hoeveelheid werk verrichten om deze groepen op te sporen en in het oog te houden, bijvoorbeeld door valse profielen op Telegram te creëren. Volgens de journaliste "was dit het werk dat op 14 december heeft geleid tot de arrestatie van deze gewelddadige groep van ongeveer veertig mannen." Libération stelt dat de documenten die het heeft kunnen raadplegen, aantonen dat deze mannen "uit alle sociale milieus komen, van Lidl-medewerker tot afstammeling van een adellijke familie".

Lees ook: Celstraffen voor racistische aanvallen op supporters Marokko

"En het meest zorgwekkend is dat ze proberen universiteiten als Assas te infiltreren, waar een groep genaamd Waffen Assas probeert vocaties op te wekken. Het gevaar is dus reëel om ze te zien groeien, zeker gezien het huidige politieke klimaat dat probeert de opkomst van het extreem rechts te banaliseren", aldus Alexandra Schwartzbrod.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team