Zoeken

Sofia Benzakour: leven met een prothese en blijven glimlachen

3 mei 2023 - 20:00 - Wereld

©

De 28-jarige Marokkaanse-Canadese Sofia Benzakour werd geboren met een misvorming aan haar rechterbeen. In haar tienerjaren werd haar been geamputeerd en sindsdien beweegt ze zich voort met een realistisch prothesebeen.

Sofia werd geboren in Casablanca met een aangeboren misvorming: proximale femorale focale deficiëntie. De voet van Sofia’s rechterbeen kwam tot aan de knie van haar linkerbeen. Om haar benen perfect symmetrisch te maken, met twee knieën op één lijn, moest Sofia op 11-jarige leeftijd een operatie ondergaan. De voet van haar misvormde been werd geamputeerd zodat de stomp van haar korte been de knie van het andere been zou bereiken.

Lees ook: Ryad riskeert amputatie door verkeerd behandelde beenbreuk

"Mijn handicap kenmerkt mij niet", vertelde de 28-jarige aan de krant Metro. Sofia draagt een beenprothese van de bovenkant van haar dij tot haar voet, die de vorm en verhoudingen van haar lichaam nabootst. "Mijn favoriete look is wanneer mijn benen zo symmetrisch mogelijk zijn in rokken of broeken, met een esthetische foambedekking die onopgemerkt blijft", aldus Sofia.

Lees ook: Marokkaan met geamputeerd been maakt voettocht van 300 km in Canada

In de zomer van haar 24e verjaardag droeg Sofia voor het eerst een jurk met een niet-realistische prothese. "De prothese leek niet meer op mijn been. Op dat moment realiseerden mensen zich dat ik een prothese droeg en staarden ze me niet meer aan. Het zorgde voor een omslag in mij. Ik vind het niet langer beledigend of aanstootgevend als mensen lang naar me kijken," aldus Sofia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team