Zoeken

Zwangere Marokkaanse verpleegster vertelt over moeilijkheden in Canada

22 mei 2023 - 16:00 - Wereld

©

Een zwangere Marokkaanse verpleegster die met haar man naar Quebec emigreerde, wordt daar geconfronteerd met enorme moeilijkheden. Ze vertrokken naar Canada in het kader van het project "erkenning van vaardigheden", dat de regering Legault in 2022 heeft opgestart, om 1000 verpleegkundigen uit het buitenland aan te werven.

"Het was mijn man die besloot deel te nemen aan het programma. Het was zijn droom om zijn manier van leven te veranderen en zijn vaardigheden te verbeteren", vertelt Sarah (geleende voornaam), in het Honoré-Mercier ziekenhuis in Saint-Hyacinthe, aan La Presse. Twee maanden later was ze compleet gedesillusioneerd. Ze was 30 weken zwanger en moest zelf betalen voor haar medische verzorging zoals bloedonderzoek, echografieën en bevalling. Ze had geen toegang tot een particuliere verzekering. "Huisvesting, ziekteverzekering, follow-up van mijn zwangerschap: we wisten van tevoren niet dat we al deze problemen zouden tegenkomen. Anders had ik hem niet vergezeld [naar Quebec]," zegt ze.

Lees ook: Grote groep Marokkaanse verpleegkundigen naar Canada vertrokken

Sarah komt voor geen enkele verzekering in aanmerking. "Ik heb het bijna bij alle privéverzekeringen geprobeerd, maar niemand wil een zwangere vrouw verzekeren", zegt ze. Ze komt ook niet meer in aanmerking voor een ziektekostenverzekering in Marokko, dat ze heeft verlaten. "Toen ik mijn baan verliet, verloor ik het recht op ziektekostenverzekering", zegt ze. Een situatie die Dr. Sandrine Dionne, hoofd van de afdeling verloskunde en gynaecologie van het Honoré-Mercie ziekenhuis, aan de kaak stelt. "Professionals worden uit hun land verdreven om ons gezondheidssysteem te komen helpen, en ze hebben geen dekking en bevinden zich onder de armoedegrens. Het is onmenselijk." De kosten van een bevalling zonder verzekering in Quebec liggen meestal tussen de 15.000 en 25.000 dollar, zegt ze.

Lees ook: Marokkaans koppel moet 11.000 dollar betalen na bevalling in Canada

De man van Sarah is een van de 28 verpleegkundigen die uit Afrika zijn gekomen in het kader van het project "erkenning van vaardigheden", dat de regering Legault in 2022 lanceerde. De groep volgt momenteel een eenjarige opleiding aan het Cégep de Saint-Hyacinthe om hun kennis te perfectioneren, alvorens te worden aangenomen bij het CISSS de la Montérégie-Est. Hij ontvangt slechts een toelage van 2000 dollar per maand tijdens de duur van de bijscholing. Sarah heeft geen inkomen. "Ze hebben geen recht op voedselbanken omdat ze geen recht hebben op sociale bijstand," voegt Dr. Dionne toe, die na wekenlang proberen met moeite een woning voor hen heeft gevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team