Zoeken

Lilia, Marokkaans en transgender: vechten voor erkenning

13 juni 2023 - 15:00 - Wereld

©

Lilia (niet haar echte naam) is een vrouw die als man werd geboren. De 36-jarige Parijse van Marokkaanse afkomst werkt als ziekenhuisconsulente en is transgender, maar wordt nog steeds als man beschouwd op haar zorgverzekeringskaart. Daarop staat namelijk nog steeds haar mannelijke voornaam.

Volgens haar vrienden en familie is Lilia een elegante en verfijnde vrouw, maar voor de sociale zekerheid is ze nog steeds een man. Op haar zorgverzekeringskaart staat nog steeds haar mannelijke voornaam. "Ik heb nog niet de nodige stappen ondernomen om het te veranderen," vertelt ze aan de krant Le Parisien. De jonge vrouw is de trangender-referentie in het Parijse ziekenhuismilieu. Ze strijdt voor de erkenning van de rechten van transgenders. "Transpersonen hebben zoveel geleden dat we er alles aan moeten doen om ze zo snel mogelijk weer in de zorg te krijgen", zegt Lilia.

Lees ook: YouTube censureert transfobe video tegen Belgisch-Marokkaanse transgender

Maar het is een langdurig proces, erkenden ook de deelnemers aan een rondetafelconferentie over de rechten van transvrouwen vorige week in het stadhuis van Parijs-Centrum. De deelnemers deelden hun ervaringen, successen en moeilijkheden, en vroegen advies om hun moeilijkheden te overwinnen. Lilia sprak van een "identiteitsmalaise". Ze had het gevoel dat er "iets niet klopte" en haar ouders waren ervan overtuigd dat ze "haar verstand had verloren". De jonge vrouw had het ook over de "minderwaardige blik op transpersonen" en zei dat ze soms "een oordeel velde over de transpersonen die ik ontmoette. Het is geïnternaliseerde transfobie".

"De coming out van Caitlyn Jenner, van de Kardashian-clan, zette de schijnwerpers op transidentiteit, maar in die tijd werden transpersonen nog meer gemarginaliseerd... De transgenders die de meest succesvolle transitie meemaken, werden ondersteund door hun ouders, familiekring, of eigen sociaal succes", aldus Lilia. Ze vertelt dat zijzelf op 27-jarige leeftijd de beslissing nam, zonder de steun van haar familie. "Het idee om te transitioneren had twee of drie jaar ’gerijpt’. Daarvoor was ik erg depressief, ik was geen jongen meer, ik was... ertussenin. Ik moest naar de volgende fase om mijn plaats te vinden, om mezelf te laten gelden in de maatschappij".

Lees ook: Transgendervrouw die in Tanger werd gelyncht vertelt

"Ik had mezelf niet voorgesteld dat ik er zo zou uitzien, maar ik was er wel zeker van dat ik zou opbloeien tot een vrouw en dat ik gelukkiger zou zijn", verzekert Lilia. Ze wil nu vooruit en de administratieve en juridische procedures voor de volledige erkenning van haar rechten als transgenderpersoon afronden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team