Zoeken

Algerijnse president reageert op bemiddelingsvoorstellen

24 december 2022 - 16:00 - Wereld

©

In de media wordt al enkele maanden bericht over een Saoedische, Koeweitse of Turkse bemiddeling tussen Algerije en Marokko. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft nu klaarheid gebracht in deze kwestie.

Algerije beweert "geen bemiddelaar" te willen sinds de eenzijdige verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko. Ook minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra zei in een door de APS in mei overgenomen verklaring, dat Algerije "geen bemiddeling duldt" en dat het standpunt van het land "duidelijk" is. Niettemin blijven buitenlandse media berichten over een mogelijke Saoedische, Koeweitse of Turkse bemiddeling tussen de twee buurlanden.

Lees ook: Koning Abdullah II wil bemiddelen in crisis Rabat -Algiers

De Spaanse krant La Vanguardia meldde enkele dagen geleden dat koning Abdullah II van Jordanië bemiddelt tussen Algerije en Marokko en dat dit een van de kwesties was die hij ter sprake bracht tijdens zijn bezoek aan Algiers begin december. Het tijdschrift Jeune Afrique berichtte eerder over de bemiddeling van de Turkse president Recep Tayip Erdogan om de spanningen tussen Algerije en Marokko te verminderen. Maghreb Intelligence meldde dat Saoedi-Arabië zijn bemiddeling heeft aangeboden in de Marokkaans-Algerijnse crisis. Een bron van TSA ontkende deze informatie.

Lees ook: Algiers geeft geen teken van opening naar Rabat

Nu reageerde Abdelmadjid Tebboune in een video op de Facebookpagina van het voorzitterschap van de Algerijnse Republiek, op het bestaan van buitenlandse bemiddeling voor de crisis met Marokko. "Eén ding moet duidelijk zijn: in Algerije gaat informatie eerst naar het Algerijnse volk. Als er bemiddeling was geweest, had ik het Algerijnse volk ingelicht. Ik zal het niet verbergen," aldus het regeringshoofd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team