Zoeken

Jordanië wil bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

13 december 2022 - 11:00 - Wereld

©

Koning Abdullah II van Jordanië heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Algerije voorgesteld te bemiddelen bij de Algerijnse leiders om de Marokkaans-Algerijnse crisis, die tot bezorgdheid van de Arabisch-Islamitische wereld blijft aanslepen, op te lossen.

De crisis tussen Marokko en Algerije blijft de aandacht trekken van de Arabisch-islamitische wereld. Koning Abdullah II heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Algiers op 3 en 4 december een stappenplan voorgesteld voor de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. De klemtoon ligt daarbij op de economische component, aldus Maghreb Intelligence. De Jordaanse vorst benadrukte bij de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune de noodzaak om de pijpleiding Maghreb-Europa (GME) opnieuw op te starten. Deze werd door Algiers stilgelegd nadat het contract eind oktober 2021 niet werd verlengd.

Lees ook: Arabische Liga zal niet bemiddelen tussen Marokko, Algerije en Spanje

Marokko zou dankzij deze dooi niet alleen de economische samenwerking met Algerije kunnen herstellen, maar ook bepaalde voordelen kunnen krijgen, zoals voorkeurstarieven voor de doorvoer van aardgas over Marokkaans grondgebied. Algerije zou zijn leidende positie op de gasmarkt op het Iberisch schiereiland en de Zuid-Europese markt kunnen heroveren. De gasmarkt wordt door Qatar en de Verenigde Staten gedomineerd sinds het begin van de Russisch-Oekraïense crisis.

Lees ook: Saoedi-Arabië wil nog steeds bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

Over de Sahara-kwestie, één van de geschilpunten tussen de twee landen, heeft koning Abdullah II open en rechtstreekse besprekingen tussen Algerije, Marokko en Spanje voorgesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team