Zoeken

Algerije verlaat vergadering door kaart Marokko met Sahara

8 februari 2022 - 20:20 - Wereld

©

De directeur-generaal van de Algerijnse douane, Noureddine Khaldi, en meerdere leden van zijn delegatie, hebben zondag hun deelname onderbroken aan een vergadering van de douane-autoriteiten van de MENA-regio wegens het gebruik van een kaart van Marokko met zijn Sahara.

Algiers, die het Polisario steunt, is niet bereid de kaart van Marokko met de Sahara te erkennen. Op de regionale bijeenkomst van douanedirecteuren van Noord-Afrika en het Midden-Oosten (MENA), die per videoconferentie plaatsvond, heeft de presentatie van de volledige Marokkaanse kaart door het Regionaal Verbindingsbureau voor Noord-Afrika (BRLR) de woede opgewekt van de directeur-generaal van de Algerijnse douane. Noureddine Khaldi en leden van zijn delegatie verlieten de conferentie.

Lees ook: Arabische Liga keurt kaart Marokko met Sahara goed

"Meteen na de presentatie van de verslagen van de regionale uitwisselingsbureaus voor 2021 heeft de directeur-generaal van de douane een officiële verklaring afgelegd waarin de Algerijnse delegatie officieel protesteerde en categorisch afwijzend stond tegenover de inhoud van de presentatie van de in Marokko gevestigde BRLR/Noord-Afrika. in de loop van de vergadering toonde men opnieuw illegale kaarten waarop de annexatie van het grondgebied van de Arabische Democratische Republiek Sahrawi door Marokko, te zien was. Dit is in strijd met de internationale rechtsorde en de relevante resoluties en aanbevelingen van de Verenigde Naties", aldus het Algerijnse Directoraat-Generaal van de Douane (DGD) in een door APS geciteerde verklaring.

Lees ook: Apple Maps gebruikt kaart van Marokko met Sahara

Tijdens de vergadering verwierp Noureddine Khaldi "categorisch de manipulatie waartoe Marokko zijn toevlucht neemt om de internationale rechtsorde schaamteloos te schenden in een internationaal forum, dat tot doel heeft het kader voor samenwerking tussen de douaneadministraties te versterken", zei dezelfde bron. "De ernst van deze schendingen, die tot uiting komen in pogingen om illegale kaarten te promoten, is nog verergerd door de poging van Marokko om het hoofdkantoor van de BRLR als een van de regionale structuren van de Werelddouaneorganisatie (WDO) te gebruiken om deze aantijgingen te verspreiden."

Lees ook: Joe Biden verwijdert tweet met kaart van Marokko zonder Sahara

Dergelijke pogingen worden ondernomen "ondanks het feit dat het jaarverslag 2020-2021 van dezelfde internationale organisatie in zijn inhoud de aandacht vestigt op internationaal erkende juridische kaarten, die duidelijk de internationale grenzen aangeven die het grondgebied van de Arabische Democratische Republiek Sahrawi van Marokko scheiden. Deze zelfde legitieme kaarten zijn ook beschikbaar op de officiële website van de WDO", concludeert de Algerijnse douaneadministratie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team