Zoeken

Spanje ontkent aanpassing kaart van Marokko

13 april 2022 - 20:20 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de kaart van Marokko op zijn website te hebben gewijzigd om er de Sahara in op te nemen. Volgens de Spaanse autoriteiten gaat dit niet om een recente wijziging, zoals in sommige persberichten wordt gesuggereerd.

De kaart van Marokko op de website van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is volgens diplomatieke bronnen op geen enkele manier gewijzigd. Ze zeggen aan El Independiente dat er onderaan de kaart van Marokko al lang een waarschuwing staat waarin wordt vermeld dat de "grenzen niet noodzakelijk officieel erkend zijn, evenals de namen van bepaalde landen".

Lees ook: Spanje keurt kaart Marokko met Sahara goed

Op de kaart, die een overzicht geeft van de Spaanse ambassades en consulaten in de hele wereld, is de Sahara geïntegreerd in het grondgebied van Marokko. "Die informatie wordt al jarenlang verstrekt door een externe dienstverlener, die als enige verantwoordelijk is voor het ontwerp en de inhoud ervan," aldus dezelfde bronnen.

De kaart is opgemaakt door het bedrijf OpenStreetMap en de gegevens die erin zijn verwerkt kunnen vrij worden gebruikt door "duizenden websites en mobiele toepassingen". Volgens de senator van Compromis, Carles Mulet, is het "een illegale kaart, waarop de Westelijke Sahara binnen de grenzen van Marokko is opgenomen. Dat is in strijd met de VN-resoluties en schendt het zelfbeschikkingsrecht van het Saharawi-volk".

Lees ook: Marokkaanse kaart met Sebta en Melilla irriteert Spanje (foto)

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalt nogmaals de "vaste verbintenis" van Spanje om "een wederzijds aanvaardbare politieke oplossing te vinden voor het conflict in de Westelijke Sahara, binnen het kader van de resoluties van de Verenigde Naties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team