Zoeken

Algerijnse diplomaat: Makhzen is "berekenend, cynisch, allesomvattend en revanchistisch"

27 maart 2022 - 11:00 - Wereld

©

Algerije veroordeelt de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara, die het een "tweede verraad" noemt na die van 1975. Het beweert dat Algiers niet was ingelicht over deze "schandelijke koehandel" tussen Marokko en Spanje.

Algerije veroordeelt de uitspraken van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, die herhaaldelijk in de pers heeft verklaard dat hij "soepele betrekkingen onderhoudt met zijn Algerijnse ambtgenoot met wie hij alle aangelegenheden bespreekt". Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de Algerijnse autoriteiten op de hoogte waren van de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara, aldus een Algerijnse diplomatieke bron tegen Echorouk.

Lees ook: Felipe VI op de hoogte van onderhandelingen over Sahara?

"Dit is natuurlijk een leugen die opzettelijk in dubbelzinnigheid is verpakt om tegemoet te komen aan de legitieme bezorgdheid van de Spaanse politieke klasse naar aanleiding van deze ommezwaai. Deze komt neer op een oppervlakkige capitulatie voor het vijandige optreden van Marokko (migratie, Ceuta en Melilla, Canarische Eilanden... )" , verklaarde dezelfde bron die benadrukt dat de Algerijnse autoriteiten op geen enkel moment op de hoogte waren van deze "schandalige koehandel" met Marokko "ten nadele van het Sahrawi-volk".

"De voordelen die door Madrid worden verwacht wat betreft de eerbiediging van de territoriale integriteit van Spanje en zijn soevereiniteit over Sebta en Melilla, zullen nooit kunnen worden gewaarborgd door de berekenende, cynische, veelzijdige en wraakzuchtige Makhzen, die niet zal aarzelen om opnieuw zijn toevlucht te nemen tot chantage in de vorm van illegale immigratie als pressiemiddel", voegt de bron eraan toe.

Lees ook: Sahara: Algerije zoekt naar manieren om Spanje te "straffen"

Derhalve heeft Algerije, "verrast" door deze plotselinge verandering van standpunt "van de vroegere administratieve macht van de Sahara, besloten met onmiddellijke ingang zijn ambassadeur in Madrid voor overleg terug te roepen", zo heeft het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend in een persverklaring bekendgemaakt.

Bladna.nl