Zoeken

Algerijnse president haalt uit naar Marokko en VAE

11 oktober 2023 - 19:00 - Marokko

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft in een uitgebreid interview serieuze beschuldigingen geuit aan het adres van Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijdens een ontmoeting met de Algerijnse pers op 3 oktober, beschuldigde Tebboune de Verenigde Arabische Emiraten ervan de kandidatuur van Algerije voor de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) te hebben gesaboteerd. Volgens het Algerijnse nieuwsmedium Algérie Part verklaarde Tebboune zelfs dat de Verenigde Arabische Emiraten Marokko aanzetten tot een militaire agressie tegen Algerije, ten gunste van Israël. Het vier uur durende interview, dat gefilmd en opgenomen is, werd nog niet uitgezonden door Algerijnse televisiezenders.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"

Begin september beschuldigde Algerije Marokko er al van te hebben samengespannen om zijn BRICS-kandidatuur tijdens de top in Johannesburg te dwarsbomen, met medeplichtigheid van zijn bondgenoten Israël en India. Oorspronkelijk werd gedacht dat Algerije, net als andere landen zoals Argentinië, Egypte, Ethiopië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, een goede kans maakte om lid te worden van de BRICS. Maar de kandidatuur van Algiers stuitte op een resolute afwijzing door de Indiase premier. De houding van Narendra Modi was "ongekend standvastig", volgens L’Expression. Dit zorgde voor onbegrip in Algiers, aangezien India en Algerije over het algemeen een goede relatie hebben. Beiden zijn lid van de beweging van niet-gebonden landen en behoren tot de groep van ontwikkelingslanden.

Lees ook: Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune betreurt situatie

Het Algerijnse medium doet ook melding van een vermeend complot van de Rabat-Tel Aviv alliantie tegen Algerije. Er wordt verwezen naar de nauwe banden van Israël en India, wat India voordelen op het gebied van technologieoverdracht en wapencontracten heeft opgeleverd. Hierbij wordt gespeculeerd over de betrokkenheid van Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken, die zou hebben overlegd met zijn Indiase tegenhanger Subrahmanyam Jaishankar, vier dagen vóór de BRICS-top, om de kandidatuur van Algerije te blokkeren.

Bladna.nl