Zoeken

Algerije vreest verbetering betrekkingen Frankrijk-Marokko

16 februari 2024 - 07:00 - Wereld

©

De uitspraken van de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, over de banden tussen Frankrijk en Marokko, hebben tot spanningen met Algerije geleid. Séjourné’s uitgesproken steun voor Marokko in de Sahara-kwestie heeft de Algerijnse media woedend gemaakt.

In een interview met de Franse krant Ouest France op 10 februari 2023, beloofde Séjourné zich te "investeren in de Frans-Marokkaanse betrekkingen" en "een nieuw hoofdstuk in onze relatie te schrijven." Hij benadrukte de "constante steun" van Frankrijk voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, een positie die Algerije al lang afkeurt.

Lees ook: Frankrijk reikt Marokko hand in poging tot verzoening

De Algerijnse media reageerden fel op Séjourné’s verklaringen. Echorouk Online waarschuwde dat zijn uitspraken de Frans-Algerijnse betrekkingen "in gevaar" kunnen brengen en "tot een nieuwe crisis kunnen leiden." El Djazair Eldjadida beschuldigde Séjourné van "blindheid" voor de Marokkaanse positie en beweerde dat president Macron "de betrekkingen van zijn land met Algerije op het spel zet" door de banden met Marokko te versterken.

Lees ook: Diplomatieke doorbraak: Marokko en Frankrijk zoeken naar verzoening

De spanningen tussen Algerije en Marokko over de Sahara bestaan al decennialang. Algerije steunt de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, terwijl Marokko het gebied als een integraal onderdeel van zijn grondgebied beschouwt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team