Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van poging gewapende aanval (video)

15 oktober 2021 - 10:44 - Wereld

©

De Algerijnse veiligheidsdiensten verdenken Marokko van betrokkenheid bij gewapende aanslagen, gepland door een Kabylische separatistische groepering.

Volgens een verklaring van de Algerijnse Veiligheidsdienst heeft de politie deze week een netwerk ontmanteld dat door Algerije als "terroristisch" wordt omschreven, omdat het banden onderhoudt met de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK).

Lees ook: Algerije komt met nieuwe beschuldigingen tegen Marokko

De actie van de veiligheidsdienst leidde tot de arrestatie van 17 personen die ervan worden verdacht voorbereidingen te hebben getroffen voor "gewapende acties met als doel de veiligheid van het land te ondermijnen, met de medeplichtigheid van buitenlandse partijen die opereren onder de dekmantel van verenigingen en maatschappelijke organisaties en die hun basis hebben in de zionistische entiteit (Israël) en in een Noord-Afrikaans land", aldus de verklaring.

Lees ook: Marokko-Algerije: verbreking betrekkingen niet zonder gevolgen

Op indirecte wijze wijst Algerije met de vinger naar Marokko, waarmee het in augustus de diplomatieke betrekkingen heeft verbroken. Het buurland beschuldigt Marokko ook van steun aan de MAK. De spanningen tussen de twee landen liepen op nadat de ambassadeur van Marokko bij de VN tijdens een bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, een nota liet circuleren waarin stond dat "het dappere Kabylische volk recht heeft op zelfbeschikking". Bovendien zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël genormaliseerd onder auspiciën van de Verenigde Staten, die in ruil het Marokkaanse karakter van de Sahara hebben erkend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team