Zoeken

Algerije vreest bewapening van Marokko door Israël

15 oktober 2021 - 15:40 - Marokko

©

De meest recente wapenaankopen van Marokko uit Israël veroorzaken een vlaag van paniek in Algerije. Het Algerijns leger is ervan overtuigd dat de nieuwe Israëlische wapens het Marokkaans leger een overwicht zullen geven in geval van een conflict.

Een rapport over de bewapening van de Royal Armed Forces door Israël werd voorgelegd aan het hoofd van het Volksleger (APN), generaal Said Chengriha, meldt Maghreb Intelligence. Volgens het rapport heeft het Marokkaanse leger drie soorten drones van Israëlische makelij aangeschaft om mogelijke aanvallen langs de verdedigingsmuur van de Sahara tegen te gaan. Deze tactische drones kunnen tot 36 uur aan een stuk vliegen voor verkennings-, surveillance- en communicatie-missies. Sinds 2014 beschikt de Marokkaanse luchtmacht ook over drie exemplaren van de Israëlische Heron drone, die geleverd werden in de onbewapende Franse versie Harfang. De onbemande vliegtuigen werden ingezet langs de zuidoostelijke grenzen om invallen van terreurgroeperingen en gewapende Polisario-leden te bestrijden.

Lees ook: Marokko: Turkse en Israëlische drones om aanvallen Algerije te bestrijden

Deze drones, in combinatie met de Turkse Bayraktar TB-2, zullen het Marokkaanse leger in staat stellen om Algerijnse luchtafweer te vernietigen, aldus het rapport. Op basis van de bevindingen van de laatste oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië en de bombardementen in Syrië tegen het Syrische leger en Iraanse milities, tonen de auteurs van het rapport aan dat de luchtafweersystemen S-300PMU2, Pantsir S-/Pantsir S-2/Pantsir SM, niet opgewassen zijn tegen de nieuwe Marokkaanse drones. "De door Baykar geproduceerde bewapende drones TB-2, hebben de Azerbeidzjaanse strijdkrachten, die geadviseerd en uitgerust werden door de Turkse bondgenoot, in staat gesteld om een deel van de Armeense luchtverdediging, artillerie en pantservoertuigen lam te leggen," meldt Le Figaro.

Lees ook: Marokkaans leger met geavanceerde technologie uitgerust

Verder heeft Marokko onlangs toestemming gekregen van de Verenigde Staten voor de uitrusting van de 24 nieuwe AH-64 Apache helikopters van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Het Marokkaanse leger heeft reeds een contract gesloten met de Israëlische onderneming Rafael om hen uit te rusten met Spike LR II en Spike NLOS intelligente raketten. Het gaat om geleide antitankraketten van de 4ᵉ generatie, waarvan het bereik varieert tussen 600 meter en 25 kilometer. Ook dit is een reden tot bezorgdheid voor het buurland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team