Zoeken

Algerije en Marokko trekken de kaart van militaire afschrikking

18 maart 2021 - 19:20 - Marokko

©

Algerije en Marokko zijn de laatste jaren verwikkeld in een wapenwedloop vanwege kwesties die hen blijven verdelen, met name de Sahara. Hierdoor wordt gevreesd voor een herhaling van de Slag bij Amgala, die tussen 27 en 29 januari 1976 plaatsvond rond de Amgala-oase in de Sahara.

Marokko en Algerije importeerden tussen 2016 en 2020, 70% van de wapens in Afrika, aldus het jongste rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Volgens de laatste jaarlijkse ranglijst van SIPRI is de Algerijnse invoer sinds 2015 zelfs met 64% gestegen. Dit maakt het land tot de 6ᵉ grootste wapenimporteur ter wereld.

"Algerije heeft na Egypte, het op één na grootste leger van het continent. De macht ontzegt het leger niets. Dat was de methode van Abdelaziz Bouteflika", verklaart Jean-François Daguzan, voormalig adjunct-directeur van de Stichting voor Strategisch Onderzoek (FRS) en auteur van een lang artikel over "Het Algerijnse leger en de uitdaging van de transformatie", in het laatste nummer van het tijdschrift Maghreb-Machrek. Volgens deze specialist heeft Algiers na het zwarte decennium zijn strijdkrachten gemoderniseerd en zich in het kamp van de "goeden" geplaatst en is het na de aanslagen van 11 september 2001 dichter bij de Verenigde Staten en de NAVO komen te staan.

Rusland en China zijn de partners van Algerije van wie zij wapens kopen. In totaal wordt een budget van meer dan 10 miljard dollar per jaar, gesteund door de olie-inkomsten, besteed aan wapenaankopen. "De modernisering heeft de vorm aangenomen van een massale ’bewapening’ van het leger," voegt Jean-François Daguzan eraan toe. De oosterbuur beschikt over meer dan 1300 moderne tanks, meer dan 2000 gepantserde voertuigen, luchtafweersystemen, Meko-fregatten, Russische onderzeeërs, een vloot van 58 Soekhoï 30MKA gevechtsvliegtuigen, een vijftiental Mig-29S en een veertigtal Su-24 bommenwerpers, enz.

Marokko gaf er de voorkeur aan om zijn wapenaankopen in de afgelopen vijf jaar met 60% te verminderen, maar verschillende leveringen van Amerikaans materieel worden nog wel verwacht, met name 24 F-16 Viper gevechtsvliegtuigen, 24 AH-64E Apache aanvalshelikopters en Abrams tanks. "De wapeninvoer van Marokko zou de komende vijf jaar aanzienlijk moeten toenemen als deze orders worden uitgevoerd," aldus het SIPRI-rapport. Volgens de website van Defensie heeft het koninkrijk in 2020 nieuwe contracten ondertekend voor de aankoop van een aanzienlijke hoeveelheid materiaal en uitrusting voor de Royal Armed Forces (FAR). Dit gaat over ongeveer 300 VLRA voertuigen besteld bij het Franse bedrijf Arquus.

De wapenwedloop doet vrezen voor een gewapend conflict tussen de twee landen. De kwestie van de Sahara blijft een bron van spanningen tussen Marokko en Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team