Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van manipulatie resultaten Afrikaans bokskampioenschap

23 september 2022 - 16:00 - Sport

©

Algerije beschuldigt Marokko ervan de titel van Afrikaans bokskampioen te willen afnemen. Met de hulp van gastland Mozambique werden de ranglijsten volgens Algiers gemanipuleerd.

Het Algerijnse team heeft in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, de Afrikaanse kampioenschappen boksen voor mannen en vrouwen gewonnen. Naar verluidt werd op aandringen van de Marokkaanse delegatie geprobeerd de overwinning aan het gastland toe te kennen. Het Algerijns persagentschap TSA veroordeelde de overhaaste aankondiging van de Mozambikaanse federatie. Die had de overwinning aan haar team toegekend, dat slechts zeven medailles had gewonnen (vijf gouden en twee bronzen). Het Algerijnse team won daarentegen 15 medailles (4 gouden, 5 zilveren en 6 bronzen).

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van verspreiden geruchten

Dezelfde bron meldt dat de Mozambikaanse boksbond dit zou hebben gedaan op verzoek van de Marokkaanse delegatie, om Algerije de eerste plaats te ontzeggen. Het aangehaalde bewijs is dat het Marokkaanse persbureau MAP in zijn verslag geen melding maakt van Algerije. Verschillende Marokkaanse en buitenlandse media, waaronder Algerijnse, deden dat wel.

De Mozambikaanse federatie had een ranglijst opgesteld waarin haar team, dat de meeste gouden medailles had gewonnen, op de eerste plaats stond. De Algerijnse ambassadeur in Mozambique ontdekte de "verkeerde" ranglijst, zodat een nieuwe moest worden opgesteld. Onmiddellijk na het kampioenschap heeft de Algerijnse diplomatieke missie de Algerijnse autoriteiten op de hoogte gebracht van de poging tot manipulatie en op haar Twitter-account aangekondigd dat het Algerijnse boksteam 15 medailles had gewonnen.

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van "staatsterrorisme"

De Internationale Boksbond (IBA) is de enige instantie die gemachtigd is de ranglijsten op te stellen en te publiceren. Het bevestigt de overwinning van Algerije met een totaal van 41 punten, vóór Mozambique (30 punten). Volgens een lid van de Algerijnse federatie zouden de Marokkaanse teams tijdens het toernooi druk hebben uitgeoefend op de scheidsrechters om de Algerijnse boksers te laten verliezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team