Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van "staatsterrorisme"

15 april 2022 - 15:00 - Wereld

©

Algerije beschuldigt Marokko ervan buiten zijn internationaal erkende grenzen aanvallen uit te voeren tegen onschuldige burgers die onderdaan zijn van drie landen in de regio. Het veroordeelde deze aanvallen "in de meest krachtige bewoordingen".

Op zondag 10 april werd naar verluidt een Marokkaanse drone-aanval uitgevoerd op vrachtwagenchauffeurs in het noorden van Mauritanië, waarbij geen slachtoffers vielen, meldt de gespecialiseerde website Menadefense. "Algerije veroordeelt krachtig de gerichte moordpartijen met moderne oorlogswapens door het Koninkrijk Marokko. Dit gebeurt buiten zijn internationaal erkende grenzen tegen onschuldige burgers die onderdaan zijn van drie landen in de regio," aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Lees ook: Marokkaanse drone-aanval: doden en gewonden in grenszone

De nieuwe aanval in de regio volgt op die van 1 november 2021, waarbij drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs om het leven kwamen. Volgens Algiers "lijken deze praktijken [...] op herhaalde daden van staatsterrorisme en hebben zij de kenmerken van executies zonder vorm van proces, die kunnen worden aangeklaagd bij de bevoegde instanties van de Verenigde Naties".

Lees ook: Algerijnse diplomaat: Makhzen is "berekenend, cynisch, allesomvattend en revanchistisch"

De Algerijnse regering veroordeelt ook de agitatie tegen de burgerbevolking door middel van "doelbewuste en met voorbedachten rade uitgevoerde moordpartijen", die "een ernstige systematische schending van het internationaal humanitair recht vormen die in de krachtigste bewoordingen moet worden veroordeeld en met alle middelen moet worden bestreden". "De uitbreidingsplannen van Marokko moeten de VN-Veiligheidsraad en de persoonlijke gezant van de secretaris-generaal, Staffan De Mistura, tot actie aanzetten", aldus de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team