Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van verspreiden geruchten

17 juni 2022 - 17:00 - Wereld

©

Algerije heeft gereageerd op geruchten over de steun die het buurland aan de Arabische Liga zou hebben gevraagd in de crisis met Spanje. Algerije ontkent dat en beschuldigt Marokko ervan achter deze "aantijgingen" te zitten.

"Sommige sociale mediasites hebben informatie van de Makhzen ontvangen, die door hun propagandalabs is verspreid, over een vermeend falen van Algerije om de nodige steun te verzamelen voor een speciale zitting van de Arabische Liga, met het oog op de aanneming van een resolutie van solidariteit met Algerije," aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op woensdag, geciteerd door TSA.

Lees ook: Sahara: Algerije zegt vriendschapsverdrag met Spanje op

Volgens het Algerijnse ministerie verspreidt Marokko "valse informatie die elke grond mist en volkomen in strijd is met de waarden van de Algerijnse diplomatie, die haar taken met volledige transparantie en in volledige soevereiniteit verricht". "Algerije bevindt zich in een politieke crisis met Spanje, omdat dit land heeft besloten het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen, hetgeen in strijd is met zijn verplichtingen en het internationale recht", aldus het ministerie.

"Algerije, dat overtuigd is van de juistheid van zijn standpunt en van de politieke en soevereine beslissingen die het in dit kader heeft genomen, heeft derhalve geen behoefte aan ondersteunende standpunten van broederlanden of bevriende landen of internationale organisaties", zo besloot het ministerie.

Lees ook: Algerijnse diplomaat: "Marokko voert vuile oorlog"

De crisis tussen de twee landen brak uit op 18 maart, toen bekend werd dat Spanje zijn standpunt over de Sahara had gewijzigd. Daarop heeft Algerije zijn ambassadeur voor overleg naar Madrid teruggeroepen en op woensdag 8 juni het Verdrag inzake vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje opgeschort. Dit besluit werd veroordeeld door de Europese Commissie, die Algerije opriep "dit besluit te heroverwegen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team