Zoeken

Algerije haalt uit naar Marokko na drama Melilla

27 juni 2022 - 17:10 - Wereld

©

Amar Belani, speciaal vertegenwoordiger voor de Sahara en de Maghreb bij het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, beschuldigt Marokko ervan verantwoordelijk te zijn voor de tragedie van Melilla en riep op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek. Toen bijna 2000 illegale immigranten van Afrikaanse afkomst op vrijdag 24 juni probeerden de Spaanse enclave binnen te komen, werden 37 van hen gedood bij botsingen met Marokkaanse veiligheidstroepen.

"Deze tragische gebeurtenissen onderstrepen de systematische schending van de mensenrechten door een staat die enerzijds het schrikbeeld van de migratie-overloop heeft ingezet voor politieke chantage en die anderzijds - tegen betaling - de rol van bewaker op zich heeft genomen bij de verdere bescherming van de buitengrenzen van de Europese Unie," bekritiseerde Amar Belani in een verklaring aan TSA. Hij zei dat het drama in Melilla aantoont dat "wij ver staan van het referentiemodel dat op de Top van Marrakech van het ’Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ werd voorgesteld".

Lees ook: Marokkaanse politieagenten overleden aan grens Melilla

De Algerijnse diplomaat sluit zich aan bij de oproepen tot een grondig en onafhankelijk onderzoek naar deze tragedie. "Internationale instanties, met name de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, moeten onafhankelijke en transparante onderzoeken starten om de verantwoordelijkheden op te helderen en duidelijkheid te scheppen in deze tragische gebeurtenissen," beklemtoonde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team