Zoeken

Algerije reageert op koerswijziging van Spanje

30 maart 2022 - 16:20 - Wereld

©

Als reactie op de ommezwaai van Spanje met betrekking tot het standpunt over de Sahara, wil Algerije een "krachtdadig, soeverein en veelvormig" antwoord bieden.

Dit is althans wat een Algerijnse ambtenaar aan El Confidencial heeft verteld. De krant schreef eerder dat de terugroeping van de in Madrid geaccrediteerde ambassadeur van Algerije slechts een eerste stap is in de maatregelen die de regering Tebboune van plan is te nemen. De Algerijnse ambtenaar verklaarde dat Algerije "energiek, soeverein en veelvormig" zal reageren op de Spaanse steun aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Lees ook: Sahara: Algerije zoekt naar manieren om Spanje te "straffen"

Volgens dezelfde bron zal Algerije ook kiezen voor de uitbreiding van zijn energieprojecten met Italië, ten nadele van Spanje. Algiers zal Spanje wel van gas blijven voorzien, maar er komt een opwaartse herziening van de gas-transferprijzen, waarschuwt de bron. De Algerijnse autoriteiten zijn ook van plan hun buitenlands beleid te herzien en de "betrekkingen oriënteren op een aantal Zuid-Europese partners die traditioneel uitstekende betrekkingen met Algiers onderhouden", aldus de Algerijnse ambtenaar

Algerije zal volgens dezelfde bron bovendien niet toegeven aan de druk van Spanje, de Verenigde Staten en Frankrijk, om de Maghreb-Europa Gaspijpleiding te heropenen. Algerije zou daarnaast ook van plan zijn om vluchten naar Spanje op te schorten, zegt dezelfde Algerijnse ambtenaar.

Lees ook: Algerije wil gaslevering aan Spanje stopzetten

De Spaanse autoriteiten herhaalden bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken dat "Algerije voor Spanje een strategische, prioritaire en betrouwbare partner blijft". Spanje beschouwt de Algerijnse reactie als een "tijdelijke verontwaardiging".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team