Zoeken

Na Marokko, Spanje in crisis met Algerije

12 april 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez, zou tijdens zijn bezoek aan Rabat op donderdag hebben aangegeven dat hij niet van plan is om binnenkort een bezoek te brengen aan Algerije. De twee landen liggen met elkaar overhoop sinds Spanje officieel zijn steun heeft betuigd aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Door zijn standpunt over de Sahara te wijzigen heeft Spanje een einde gemaakt aan de lange diplomatieke crisis met Marokko. Het bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat markeert het begin van een nieuwe fase in de betrekkingen tussen de twee landen, maar het gewijzigde Spaanse standpunt zorgt tegelijkertijd voor een nieuw conflict met Algerije. Het buurland is één van de voornaamste gasleveranciers van Spanje.

Lees ook: Algerije gaat handelsovereenkomsten met Spanje herzien

De keuze van Sanchez om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen tijdens een energiecrisis die nog verergerd wordt door de Russisch-Oekraïnse oorlog, lijkt niet verstandig, meent Diario de Burgos. De krant wijst ook op het verwijt van Algerije aan Spanje over het gebrek aan communicatie met betrekking tot het besluit inzake de Sahara. Algerije beschouwt de beslissing als een "tweede historisch verraad" van de Saharawi’s, na die van 1975.

In reactie op de "plotselinge" verandering van het Spaanse standpunt, heeft Algerije zijn ambassadeur in Madrid, Said Moussi, teruggeroepen voor overleg. Volgens de Spaanse autoriteiten is Algerije een "strategische en betrouwbare partner" die zijn gascontracten altijd heeft gerespecteerd. Het land zou ook verzekerd hebben dat de huidige spanningen geen gevolgen hebben voor de gasleveringen. Sanchez zou hierover gerustgesteld zijn geweest tijdens een telefoongesprek met de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune.

Lees ook: Algerije reageert op koerswijziging van Spanje

De wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara kan echter wel gevolgen hebben voor de gascontracten met Algerije. Toufik Hakkar, CEO van Sonatrach, zei vorige week dat Algerije "relatief correcte prijzen zal handhaven voor al zijn klanten", maar dat het de "prijzen zou kunnen herberekenen" voor zijn Spaanse klanten. De Spaanse autoriteiten zijn zich ervan bewust dat een stijging onvermijdelijk is vanwege de crisis, maar hopen dat ze "gematigd" zal blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team