Zoeken

Sahara: Air Algérie sluit Spanje uit van vluchtplan

31 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

Air Algérie heeft Spanje uitgesloten van haar nieuwe internationale vluchtschema, dat ingaat op dinsdag 29 maart 2022. De reden voor de uitsluiting is het nieuw standpunt van Madrid over de Marokkaanse Sahara.

Straft Algerije Spanje nu al omdat het zijn standpunt over de Sahara heeft gewijzigd? De luchtvaartmaatschappij Air Algérie heeft 64 nieuwe wekelijkse verbindingen aan haar dienstregeling toegevoegd, meldt ObserAlgerie. Ditmaal is Spanje echter van het programma uitgesloten. In totaal werden 16 vluchten van en naar de drie Spaanse steden Madrid, Barcelona en Alicante geschrapt. Analisten menen dat de annulering van deze vluchten politiek gemotiveerd is.

Lees ook: Sahara: Algerije zoekt naar manieren om Spanje te "straffen"

De Spaanse media gaan nog verder. Zij geloven dat Algiers druk probeert uit te oefenen op Madrid, vooral in verband met de aardgasvoorziening. In sommige media wordt gemeld dat Algerije categorisch weigert besprekingen te starten over de hervatting van de gaspijpleiding Maghreb-Europa en voornemens is de gasprijs te verhogen.

Lees ook: Algerijnse reactie op nieuw standpunt Spanje over Sahara

Spanje heeft zijn standpunt over de Sahara op 18 maart gewijzigd. In een boodschap aan Koning Mohammed VI verklaarde Spanje dat het "het Marokkaanse autonomieplan als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het conflict beschouwt". Dit is een gebaar van steun dat Rabat reeds lang van Madrid verlangde en dat met argusogen wordt bekeken door Algerije. Algiers riep onmiddellijk zijn ambassadeur terug voor overleg.

Bladna.nl