Zoeken

Spanje twijfelt tussen Marokko en Algerije

29 april 2022 - 19:40 - Wereld

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft woensdag aan het Congres verklaard dat Spanje "de beste betrekkingen" met zowel Algerije als Marokko wenst te onderhouden.

"Ik bevestig nogmaals mijn engagement ten aanzien van Algerije en de Algerijnse regering en onze wil om de beste betrekkingen met hen te onderhouden", aldus Albares. Hij benadrukte dat deze betrekkingen "niet onverenigbaar zijn met de goede betrekkingen met Marokko".

Lees ook: Sahara: Spanje zet Algerijnse president op zijn plaats

De woordvoerster van de Partido Popular (PP) in het Congres, Valentina Martínez, beschuldigde de regering ervan een crisis met Algerije te hebben ontketend met haar besluit het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen. In reactie op deze wijziging in het Spaanse standpunt heeft Algerije zijn ambassadeur voor overleg uit Madrid teruggeroepen, aldus EFE.

Madrid had gegarandeerd dat de crisis met Algerije, een van de belangrijkste gasleveranciers van Spanje, geen gevolgen zou hebben voor de regelmatige gasleveringen. Algerije heeft echter aangekondigd dat het de prijs van gas zou verhogen, benadrukte de PP, die de regering van "fraude en leugens" beschuldigde.

Lees ook: José Manuel Albares reist in mei naar Marokko

In antwoord op deze kritiek herhaalde minister Albares dat Algerije "een veilige en betrouwbare partner" is waarmee Spanje "de beste betrekkingen" wenst te onderhouden. Tevens verklaarde hij dat de normalisering van de betrekkingen met Marokko voor Spanje vele voordelen biedt. Het gaat ondermeer om de heropening van de zeegrenzen, de op handen zijnde heropening van de grenzen van Ceuta en Melilla, de reactivering van de werkgroep voor de afbakening van de territoriale wateren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team