Zoeken

Marokko: Turkse en Israëlische drones om aanvallen Algerije te bestrijden

6 oktober 2021 - 11:30 - Marokko

©

Sinds de normalisering van hun betrekkingen hebben Marokko en Israël de militaire- en veiligheidsovereenkomsten uitgebreid. Israël blijft de belangrijkste leverancier van kamikaze-drones en raketten aan Marokko. In het actuele crisiscontext met Algerije heeft Rabat besloten om te investeren in deze nieuwste generatie wapens met als doel eventuele aanvallen van het buurland af te kunnen weren.

Marokko heeft een nieuw akkoord gesloten met de Israëlische groep Rafale voor de aankoop van raketten van het type Spike LRII en Spike NLOS. Bij Israel Aerospace Industries, andere Israëlische wapenfabrikant, heeft Rabat zelfmoorddrones van het type Harop besteld. De eerste leveringen vinden tussen 2021 en 2022 plaats volgens Denfensa.

Lees ook: Marokko wil samen met Israël kamikazedrones gaan produceren

De actuele crisis met Algerije, dat de diplomatieke betrekkingen met Marokko heeft verbroken en haar luchtruim heeft gesloten voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen, hebben tot een versnelling van de wapenwedloop tussen de twee buurlanden geleid. Marokko wil zo snel mogelijk drones ontvangen om eventuele aanvallen van Algerije af te kunnen weren. Het koninkrijk heeft ook 13 Turkse drones van het type Bayraktar TB2 besteld, waarvan een eerste partij in september werd geleverd.

Lees ook: Turkse drones aan Marokko geleverd

Marokko’s interesse voor de Israëlische en Turkse toestellen wordt gerechtvaardigd door het feit dat dit dezelfde wapens zijn die worden gebruikt door het Algerijnse leger. Het buurland bezit namelijk Harop kamikaze-drones met een gewicht van 16 kg en die een snelheid van 417 km/uur kunnen bereiken, en vijfde generatie Spike-raketten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team