Zoeken

Marokko gebruikt Israëlische drones voor bewaking

15 december 2021 - 20:20 - Marokko

zee-seabreaker-raket-marokko

Marokko overweegt Israëlische Rafael-drones in te zetten in de regio’s Tanger en Nador om de Straat van Gibraltar beter te bewaken. Dit is een reactie op het besluit van Spanje om zijn militaire aanwezigheid in de autonome steden Ceuta en Melilla, op de rotsen van Vélez de la Gomera en Al Hoceima en op de Islas Chafarinas op te voeren.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zal Marokko binnenkort een overeenkomst met Israël ondertekenen om Rafael-drones in de buurt van Tanger en Nador te stationeren om de Straat van Gibraltar en de Alboran Zee te controleren. Eerder dit jaar ondertekende Marokko een militaire overeenkomst van 22 miljoen dollar met Israël voor de aankoop van drones en raketten van de vijfde generatie om alle land- en zeegebieden die grenzen aan Ceuta en Melilla te bewaken.

Lees ook: Israël helpt Marokko met aankoop Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen

Marokko is bijzonder geïnteresseerd in de Sea Breaker, de nieuwste anti-scheepsraket van het Israëlische defensiebedrijf Rafael Advanced Defence Systems. Het is een autonoom lange-afstandsraketsysteem voor maritieme aanvallen dat ook aanvallen vanaf land kan uitvoeren. "Het maakt precisieaanvallen met een bereik tot 300 kilometer mogelijk tegen doelen op het land en op zee." Rafael voegt daaraan toe dat een andere raket van de vijfde generatie, de Spike NLOS, doelen op land en op zee kan raken op een afstand van 25 kilometer of meer.

Lees ook: Marokko verhoogt militaire begroting

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, zal op 16 december het parlement toespreken om de kwestie van de maritieme afbakening, met name met betrekking tot de Canarische Eilanden, toe te lichten. Marokko rekent delen van deze gebieden als zijn grondgebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team