Zoeken

Marokkaans leger met geavanceerde technologie uitgerust

21 augustus 2021 - 15:00 - Marokko

©

Marokko werkt aan de modernisering van zijn luchtmacht. Om dit te realiseren zet het koninkrijk in op de aankoop van geavanceerde apparatuur.

Drones, precisiewapens, stealth-technologieën om detectie tegen te gaan... Marokko versterkt zijn relaties en ontwikkelt contacten met defensiebedrijven om de luchtcapaciteiten van het koninkrijk te moderniseren, meldt de gespecialiseerde website Defense News. Voor Marokko is het gebruik van drones "een sleutelelement van de militaire modernisering. De Verenigde Staten zijn vooral behulpzaam geweest bij het bevorderen van de toegang van Marokko tot stealth-wapens, met name Amerikaanse drones, precisiewapens en lasergeleide munitie," zegt Samuel Ramani, defensie-expert aan de Universiteit van Oxford.

Lees ook: Marokko vastbesloten om militaire industrie te ontwikkelen

"De Marokkaanse wapenaankopen in 2020 vormen een aanvulling op andere inspanningen om de modernisering en de interoperabiliteit te versterken. In 2019 heeft Marokko concreet 36 AH-64E Apache aanvalshelikopters aangeschaft (24 nieuwe en 12 optionele), meer dan 2400 BGM-71-4B-RF TOW 2A raketten om zijn geïntegreerde defensiecapaciteiten te vergroten, 25 F-16C/D Block 72 gevechtsvliegtuigen met extra lucht-grond munitie en daarnaast ook hulp om de systeemintegratie en het onderhoud van gevechtsvliegtuigen te verbeteren", meldt Aram Nerguizian van de denktank Center for Strategic and International Studies. Hij voegt eraan toe dat de nadruk logischerwijs ligt op de verbetering van de lucht-grondaanvallen en de afstemming met grondtroepen.

Lees ook: Marokko-VS ontwikkelen routekaart voor militaire samenwerking

Marokko bereidde zich afgelopen december voor op de ondertekening van een overeenkomst ter waarde van 70 miljoen dollar met de Trump-administratie, om vier MQ-9B SeaGuardian drones aan te schaffen, gevolgd door de aankoop van 12 medium-altitude, long-endurance Bayraktar TB2 drones van het Turkse Baykar, meldde Reuters. "De Verenigde Staten en Turkije werken samen om de stealth capaciteiten van Marokko te versterken. Twaalf Bayraktar TB2 drones zullen binnenkort in Marokko aankomen," verklaarde Samuel Ramani destijds.

Lees ook: Marokko koopt vier Amerikaanse G550-vliegtuigen

"De Marokkaanse militaire strategie is gebaseerd op diversificatie van bronnen voor wapens in het buitenland," merkt Mohammad Shkeir op, een Marokkaanse deskundige op het gebied van militaire- en veiligheidszaken. "Hoewel de Verenigde Staten de belangrijkste wapenleverancier van Marokko zijn, is dit voor Rabat geen rem om wapens van Europese landen te verwerven. Zoals bijvoorbeeld de aankoop van de Mohammed VI-satellieten van Frankrijk en de aankoop van fregatten van België en Italië. Daarnaast zijn er ook nog onderhandelingen aan de gang om marinefregatten van Italië te kopen", aldus Skheir.

Bladna.nl