Zoeken

Alarmerende cijfers over Marokkaanse gezondheidssector

27 april 2022 - 19:00 - Marokko

©

De Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) heeft zopas een vernietigend rapport gepubliceerd over de gezondheidssector in Marokko. In het verslag worden ook een aantal voorstellen opgesomd, die de sector in staat zouden kunnen stellen om beter in te spelen op de behoeften van Marokkanen.

Het door de CNDH gepubliceerde rapport heeft als titel: "Doeltreffendheid van het recht op gezondheid: uitdagingen, problemen en manieren om het recht te versterken". Het verslag brengt de alarmerende situatie van de gezondheidssector in Marokko aan het licht. Volgens het dagblad Al Ahdath Al Maghribia bevat het rapport "schokkende cijfers" die betrekking hebben op verschillende aspecten van de gezondheidssector.

Lees ook: Marokko: gezondheidsbudget met 25% gestegen

Zo staat er bijvoorbeeld dat elke chirurg in de openbare sector gemiddeld "slechts 166 chirurgische ingrepen per jaar verricht". In het document wordt ook gewezen op de bezettingsgraad van de ziekenhuisbedden in de publieke sector, dat is 62%, met een gemiddelde van vier dagen per patiënt.

De voorzitster van de CNDH, Amina Bouayach, wees tijdens haar uiteenzetting ook op het lage percentage raadplegingen per arts. Een gemiddelde van 3,5 raadplegingen per arts per werkdag. Volgens de mensenrechtenraad bewijzen deze cijfers dat de gezondheidssector zijn middelen, met name de menselijke hulpbronnen, niet efficiënt genoeg inzet.

Assabah schrijft dat dit slechte gebruik van de menselijke hulpbronnen de braindrain verklaart waarmee de sector al jaren te kampen heeft. Volgens het rapport schommelt het aantal artsen dat in Marokko is opgeleid en in het buitenland werkt tussen 10.000 en 14.000, terwijl het land nog steeds 32.000 artsen nodig heeft.

Lees ook: Mohammed VI-fonds: 3,13 miljard dirham voor gezondheidszorg

De CNDH beveelt een goed bestuur aan als basis voor verbetering in de sector. Het injecteren van astronomische budgetten is volgens de raad niet voldoende om de moeilijkheden van de gezondheidssector op te lossen. De sector moet leren zijn middelen efficiënter in te zetten om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team