Zoeken

Klachten tegen overheidsfunctionarissen in Marokko nemen toe

16 mei 2022 - 17:00 - Marokko

©

Met de presentatie van het jaarverslag over de mensenrechtensituatie in Marokko voor 2021, getiteld "Het effect van Covid-19 op kwetsbare groepen en manieren om het effectiever te maken", werd duidelijk dat het aantal klachten tegen overheidsinstanties en ambtenaren sterk is toegenomen.

Amina Bouayach, voorzitster van de Nationale Mensenrechtenraad (CNDH), maakte op een persconferentie in Rabat op 13 mei kenbaar dat haar Instelling in 2021 3018 klachten had ontvangen, tegen 2536 in 2020, een verhoging van 19%.

Lees ook: Marokko: overheidsambtenaren moeten bezittingen bekendmaken

Het aantal sit-in protesten is ook toegenomen. Volgens het rapport werden zo’n 13.441 protesten gemeld, waarbij 669.416 mensen betrokken waren, tegen 8844 in 2020, een toename van 52,3%. Dit is het gevolg van het gebruik van sociale media.

Lees ook: Democratie: Marokko blijft "hybride regime"

Ook meldt de Raad dat de autoriteiten een aantal piketten verhinderden, waarvan sommige met geweld werden ontbonden. De interventie leidde in een bepaald aantal gevallen tot de arrestatie van demonstranten en de vervolging van sommigen. Er werd gesproken van minachting van het openbaar gezag, mishandeling, ongehoorzaamheid en overtreding van de gezondheidsnoodtoestand, aldus de instantie. Op grond van deze bevindingen roept men op tot de invoering van een wet over het gebruik van geweld tijdens demonstraties om "controle door het parket-generaal" te kunnen verzekeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team