Zoeken

Marokko "heeft een voorsprong genomen" op Algerije

1 augustus 2023 - 20:00 - Marokko

©

In een interview sprak Xavier Driencourt, de Franse ambassadeur in Algerije van 2008 tot 2012 en van 2017 tot 2020, over verschillende onderwerpen, waaronder de Israëlische erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de verslechtering van de Frans-Marokkaanse en Frans-Algerijnse betrekkingen.

"Er heeft een keerpunt plaatsgevonden in deze regio met de ondertekening van de Abraham Akkoorden," zei Xavier Driencourt in een interview met het Franse tijdschrift Causeur, waarbij hij van mening is dat Marokko "een voorsprong heeft genomen" op Algerije. Zonder de gevolgen ervan uit het oog te verliezen. "Met alle gevolgen die we zien (en die Algiers ook ziet): de komst van Israël in de regio, iets wat een paar jaar geleden ondenkbaar was, een mogelijke rol gespeeld door Tsahal, een gestage groei van macht, politieke en militaire uitwisselingen tussen de twee landen... Kortom, dingen kunnen uit de hand lopen en dat is een radicale verandering die risico’s met zich meebrengt," merkte de Franse diplomaat op, erop wijzend dat er "aan de ene kant Rabat, Washington en Tel Aviv staan en aan de andere kant Algiers ondersteund door Moskou."

Lees ook: Nieuwe handreiking van Koning Mohammed VI aan Algerije

Over de betrekkingen tussen zijn land en Algerije benadrukte Xavier Driencourt dat deze net zo verslechterd zijn als die tussen Marokko en Frankrijk. "Ze komen niet voort uit dezelfde fysiognomie als de Frans-Algerijnse betrekkingen. Wat we zien is dat Parijs bijna alles heeft ingezet op Algiers en uiteindelijk maakt deze Algerijnse gok, die we met veel moeite hebben gemaakt, dat we aan beide kanten verliezen: geen positieve feedback aan de Algerijnse kant, een afstandelijke koelheid vanuit Rabat dat Parijs probeert te overheersen," analyseerde hij. De Franse diplomaat merkte ook op dat de Fransen "allaen zijn in dit driehoeksspel".

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van schaden economie

Driencourt, tevens voormalige directeur-generaal van de administratie van het Quai d’Orsay, merkte verder op dat Frankrijk "een soort muur" vormt tussen Marokko en Algerije "die al niet goed met elkaar overweg konden". Maar alle hoop is nog niet verloren. Volgens hem kan Frankrijk nog steeds "de leiding nemen". Dit "zal heel zeker gepaard gaan met een verandering van onze aanpak en methoden. Bijna alles moet opnieuw worden opgebouwd," aldus de Franse diplomaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team