Zoeken

Aardbeving Marokko: grond met 20 centimeter gestegen

18 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

Volgens Japanse onderzoekers, die gebruik hebben gemaakt van satellietgegevens, is de grond met 20 centimeter gestegen in de buurt van het epicentrum van de aardbeving die Marokko op vrijdag 8 september heeft getroffen.

De aardbeving met een kracht van 7 die vorige week in Marokko plaatsvond, "heeft het grondniveau tot 20 centimeter laten stijgen nabij het epicentrum van de aardbeving," meldt de krant Japon en arabe in een publicatie op X, waarin de resultaten van de studies worden onthuld die door Japanse onderzoekers zijn uitgevoerd naar de aardbeving in Al Haouz.

Lees ook: Lichtpuntje in Ighil: aardbeving brengt nieuwe waterbron naar getroffen dorp (video)

"De Geospatiale Informatie Autoriteit van Japan heeft de aardbeving geanalyseerd die op 8 september in het centrum van Marokko plaatsvond, met behulp van gegevens van de Daichi-2 aardobservatiesatelliet," waarbij een "vervorming van de aarde werd opgemerkt in een gebied dat ongeveer 50 kilometer ten oosten en westen en 100 kilometer ten noorden en zuiden van het epicentrum van de aardbeving ligt," staat in het rapport.

Lees ook: Mysterieuze "blauwe lichten" in Marokkaanse hemel eindelijk uitgelegd?

De oppervlakten nabij het epicentrum zijn gestegen "tot 20 centimeter en hebben een daling van maximaal 7 centimeter naar het zuiden laten zien," voegt de publicatie toe. "In een andere analyse stelt professor Yagi Yuji van de Universiteit van Tsukuba dat het gebied ten oosten en zuidoosten van het epicentrum mogelijk "sterkere schokken en grotere verliezen" heeft ervaren.

Bladna.nl