Zoeken

Marokko getroffen door "zwaarste aardbeving in eeuw"

9 september 2023 - 19:00 - Marokko

©

Marokko werd vrijdagavond getroffen door de "zwaarste aardbeving in een eeuw", volgens Nasser Jabour, hoofd van het Nationaal Instituut voor Geofysica.

Deze ramp heeft volgens voorlopige cijfers al ruim 1037 doden veroorzaakt, waarbij grote steden als Rabat, Casablanca, Fez en Marrakech werden getroffen. Het epicentrum lag in het dorp Ighil in de regio Al Haouz en de beving werd gevoeld in een straal van 400 km.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: dodental loopt op (cijfers)

"Dit is de eerste keer in een eeuw dat het centrum zo’n hevige aardbeving in Marokko registreert," aldus Nasser Jabour. De expert benadrukte ook dat deze historische aardbeving werd gevolgd door honderden naschokken, waarvan de sterkste een kracht had van ongeveer 6 op de schaal van Richter. Deze naschokken zijn echter minder intens en het is mogelijk dat de burgers ze niet voelen.

Lees ook: Chaos en paniek in Marokko door krachtige aardbeving

Volgens een verklaring van het Nationaal Instituut voor Geofysica had de oorspronkelijke aardbeving een kracht van 7 op de schaal van Richter. Deze ongekende aardbeving in een eeuw werd op een diepte van ongeveer 8 kilometer geregistreerd en zijn epicentrum lag precies op 30.961 graden noorderbreedte en 8413 graden westerlengte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team