Zoeken

60% Marokkanen heeft geen vertrouwen in regering

19 maart 2022 - 17:40 - Marokko

©

Marokkanen hebben steeds minder vertrouwen in hun overheid. Volgens een op woensdag gepubliceerde studie van het Marokkaans Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA), heeft slechts één op drie Marokkanen vertrouwen in de regering.

Bijna de helft (45%) van de ondervraagden heeft geen vertrouwen in buitenlanders en 50% in mensen met een ander geloof dan de islam, aldus de studie. Daarnaast is 60% van de Marokkanen met een hoog salaris (3000 euro per maand) minder tevreden over de openbare diensten dan de 70% die minder verdient (300 euro per maand). De meerderheid van de ondervraagden (96%) is geen lid van een politieke partij in Marokko, terwijl 42% wel heeft deelgenomen aan de parlementsverkiezingen van afgelopen oktober.

Lees ook: Kwart Marokkanen heeft geen vertrouwen in de toekomst

Wat het vertrouwen in overheidsinstellingen betreft, zegt acht op de tien mensen vertrouwen te hebben in het leger, twee op de drie in de politie en de gendarmerie, één op de drie in de regering en één op de vijf in het parlement, aldus het onderzoek.

Ook is 74% van de ondervraagden van mening dat de mensenrechten in Marokko niet worden gerespecteerd en stelt 95% van de ondervraagden ook de wijdverspreide corruptie in het koninkrijk aan de kaak.

Lees ook: Marokko: 45% jongeren heeft geen vertrouwen in politieke partijen

De enquête werd in oktober en november 2021 afgenomen bij een steekproef van 1500 personen van 18 jaar en ouder, van wie 68% woonachtig is in stedelijke gebieden.

Bladna.nl