Zoeken

Marokko: 45% jongeren heeft geen vertrouwen in politieke partijen

3 juli 2021 - 17:40 - Marokko

©

Zo’n 45% van de Marokkaanse jongeren heeft geen vertrouwen in politieke partijen. Dit wordt bevestigd door een enquête waaruit blijkt dat velen van hen niet behoren tot één van de 34 partijen die deelnemen aan de verkiezingen die in de komende maanden zullen plaatsvinden.

Onderzoeker Mustapha Taj maakte een studie in het kader van zijn proefschrift over publiekrecht en kon aantonen dat op een steekproef van jongeren waarvan 1189 in stedelijke gebied woont, 308 jongeren op het platteland en 76,5% een universitair diploma heeft, slechts een kwart van de ondervraagden actief is in de politiek. Een ander kwart van hen volgt de politieke zaken van het koninkrijk op de voet. In totaal is zo’n 54,7% van de ondervraagden geïnteresseerd of actief in de politiek.

Lees ook: Marokko: data van verkiezingen 2021 officieel bekend gemaakt

Toch staat slechts 30,7% van de Marokkanen tussen 18 en 40 jaar te popelen om naar de stembus te gaan voor de verkiezingen in september, meldt Consonews. Wat de overige 70% betreft, zegt 44,7% van de 1516 respondenten geen vertrouwen te hebben in politieke partijen, terwijl 63,4% zegt van geen enkele politieke partij lid te zijn. Dit gebrek aan vertrouwen verklaart het grote aantal onthoudingen bij de laatste verkiezingen.

De deelnemers aan de peiling hopen op hervormingen die volgens hen tegemoet komen aan hun wensen op het gebied van onderwijs, ondernemerschap en banen in de overheidssector. Maar de komende verkiezingen beloven dus niet veel goeds voor een groot deel van de ondervraagde jongeren. Volgens hen zullen deze verkiezingen geen verandering brengen, maar eens te meer de kloof aantonen tussen verkiezingsbeloften en verwezenlijkingen.

Lees ook: Verkiezingen in Marokko: politieke partijen onderhandelen over subsidies

Nochtans vindt 3% van de jongeren het belangrijk om actief te zijn in het maatschappelijk middenveld en deel te nemen aan de politieke ontwikkeling van het land, terwijl 12,5% denkt dat protesteren op straat tot veranderingen kan leiden. Voor 44% van de jongeren is politieke participatie van essentieel belang, terwijl 44,7% zegt te twijfelen omdat zij de juiste politieke partij niet hebben gevonden, ook al telt het koninkrijk 34 politieke partijen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team